Esse Petersson (FP) debatterar Region Östra Götaland.
Nu är det dags att förverkliga Region Östra Götaland med Småland/Öland och Östergötland samt kanske också Blekinge. En regionbildning som innebär att Jönköping placeras i centrum och ger största möjliga förutsättningar för ett fortsatt sammanhållet län. Det är i år 2011 som det gäller om vi själva skall kunna avgöra denna viktiga framtidsfråga.
Då är det nödvändigt att kortsynt nationalistiskt präglat revirtänkande runt de nuvarande länsgränserna och/eller självhävdelse av överlägset kunnande inom vissa områden i vårt nuvarande län måste naturligtvis få ge vika. Sådana argument resulterar i minivarianter av regionbildning som enbart kommer att marginalisera vårt nuvarande läns möjligheter till framtidsutveckling i ett i övrigt kraftfullt regionaliserat Sverige och Europa.
Den nuvarande länsindelningen från 1600-talet var kanske då rationell och effektiv, men har nu överlevt sig själv och övriga statliga organ har för länge sedan tvingats överge den gamla länsindelningen för nya större mera funktionellt fungerande regioner. Därför tillsattes en statlig länsutredning som i december 2012 kommer att presentera gränserna för de nya storlänen och till vilket övriga statliga organ får anpassa sin regionindelning.
Både den statlige utredaren och ansvarig minister för dessa indelningsfrågor har klargjort att man i länsförslaget kommer att ta stor hänsyn till de nya stora regionbildningarna. Dessa ansvariga personer har dessutom påpekat att där man har kvar de små landstingen eller små regioner så kommer flera sådana att ingå i samma län och exemplifierat med att Region Halland inte blir något eget län utan kommer att ingå i Västra Götalands län.
Viktigt att vår nya region och län har en näringsgeografisk och en kulturhistorisk samhörighet samt nödvändig utvecklingskompetens och erforderligt befolkningsunderlag. Då skapas de rätta förutsättningarna för de tillväxtskapande utvecklingskrafterna som är nödvändiga för en växande framtidsregion som med ökad konkurrenskraft skall bli en effektiv med- och motspelare till övriga regionbildningar. Detta är inte minst angeläget när det gäller fördelning av de nationella infrastruktursatsningarna, utanför de vanliga länsanslagen, vilka under de senaste decennierna oftast gått oss små län förbi oavsett regeringens kulör.
Detta grundläggande principiella hållningssätt är utgångspunkten för Folkpartiets ställningstagande för Region Östra Götaland vid länsförbundsstämman i april 2006 och har sedan utvecklats i länsprogrammen inför valen 2006 och 2010. Detta framtidsinriktade hållningssätt har vi folkpartister i ett flertal artiklar presenterat och debatterat i länsmedia under de senaste fem åren. Vi noterar att allt fler progressiva länskrafter som även är skattebetalare inser behovet av att även offentlig verksamhet i form av nödvändig byråkrati måste rationaliseras och effektiviseras.
Region Östra Götaland har de rätta förutsättningarna för flerkärnighet när det gäller regionala centra och utvecklingsorter i motsats till flera andra regioner som har en helt dominerande huvudort dit all utvecklingskraft koncentreras oavsett om det är medvetet eller omedvetet.
Detta innebär att olika organ/förvaltningar och myndigheter i den nya regionen och länet skall placeras i olika dela av Östra Götaland som till exempel i Jönköping, Linköping, Kalmar, Växjö och Karlskrona. Vissa större verksamheter finns redan placerade som regionsjukhus och universitet i Linköping och Linnéuniversitet i Växjö och Kalmar.
Detta innebär att Jönköping ligger väl till även geografiskt för både den nya regionförvaltningen och den nya länsstyrelsen. Andra viktiga uppgifter är den samlade länstrafiken som blir en del av regionförvaltningen men behöver inte samlokaliseras med denna. Det kraftigt växande östersjösamarbetet är en annan viktig uppgift som skall placeras lämpligen i en kuststad.
Intressant att notera att samtliga partier i Östergötland utom SD vill bilda region med Småland/Öland och möjligen också Blekinge. Bland de 200 deltagarna vid Kalmar läns regiondagar januari 2011 önskade 60 procent regionbildning med Småland/Öland, Östergötland och Blekinge samt 17 procent för enbart Småland/Öland och Blekinge. Övriga 23 procent fördelades på fem andra alternativ med 3–7 procent på vardera.
Befolkningsunderlaget för de nya regionerna enligt Ansvarskommitén skulle uppgå till cirka 1 miljon eller mer i södra halvan av Sverige. Detta uppnår Region Östra Götaland med Småland/Öland, Östergötland och Blekinge på drygt 1,3 miljoner. En minivariant av samma region utan Kronoberg och Blekinge så omfattar den cirka 1 miljon. Enbart de tre smålandslänens befolkning uppgår till cirka 750.000, vilket blir otillräckligt i konkurrensen med övriga regioner i södra Sverige.
Region Skåne har en befolkning på drygt 1,2 miljoner. Region Västra Götaland har knappt 1,6 miljoner och kommer sannolikt att utvidgas med Värmland och får då drygt 1,8 miljoner och i det nya stora statliga länet Västra Götaland inkluderas även Halland och får då en befolkning på drygt 2,1 miljoner. Nuvarande Stockholms län som sannolikt blir en egen region uppgår befolkningsantalet till drygt 2 miljoner. En tänkt Mälardalsregion med Uppsala, Södermanland, Västmanland och Örebro län får en sammanlagd befolkning på drygt 1,1 miljoner.
Lyckas vi med gemensamma krafter under 2011 att enas om förverkligande av Region Östra Götaland så kan vi med ganska stor säkerhet förvänta oss att den nya statliga länsindelningen som presenteras i december 2012 kommer att ha samma gränsdragningsförslag för vårt område när det gäller det nya statliga storlänet. Gör vi däremot mindre regionvarianter som inte omfattar Östergötland så talar en hel del för att staten kommer att förorda ett sydsvenskt län med Skåne, Blekinge och Småland/Öland.
Östergötland förs då norr över precis som staten gjorde så sent som den 1 april 2010 när de skapade det nya Trafikverket och valde då att spräcka den tidigare mångåriga och framgångsrika vägverksregionen som omfattade Östergötland, Småland/Öland och Blekinge med Jönköping som centrum. Trafikverkets nya regioncentrum förlades till Skåne. Inledningsvis får vi då två regioner i det nya sydsvenska länet som på sikt förväntas att samordna sig till en region i enlighet med det nya länet och regioncentrat kommer med största sannolikhet att då också förläggas till Skåne.
Nu är det dags att vi tar kontakt med de övriga partirepresentanterna i Östra Götaland som vi redan gjort ett gemensamt utredningsarbete tillsammans med för en regionbildning som presenterades 2009. Därefter bör vi gemensamt kontakta statens länsutredare som har regeringens uppdrag att medverka vid regionbildningar i hela Sverige och dessutom har SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) utsett en grupp att medverka vid regionbyggandet under denna mandatperiod.
Frågan är om vi nu tillsammans med omgivande landstingsområden skall gemensamt kunna forma en framgångsrik Region Östra Götaland som präglas av både entreprenörskap och utvecklingsengagemang. Det överhängande alternativet om vi inte kan enas om denna nya storregion Östra Götaland är att vi marginaliseras i en liten regionenhet inom ramen för ett nytt storlän som staten formar åt oss enbart utifrån statens egna synpunkter 2012.
Folkpartiets Regiongrupp i Jönköpings län
Esse Petersson (FP)
Värnamo, landstings- och regionpolitiker
Per Hansson (FP)
Jönköping, 1:e vice ordf. Landstingets Allmänpolitiska utskott
Anna-Lisa Lundvall (FP)
Eksjö, kommunfullmäktige, Eksjö kommun