Annie Johansson, riksdagsledamot (C), från Värnamo tog tillfället i akt att gästa två företag i Vaggeryd under den plenifria veckan.
Det var två företag med helt olika bakgrund som fick besök. Dels PGF Trans, dels PMC Cylinders.
– Det ha handlat mycket om uppdateringar, om vilka utmaningar och möjligheter som företagen ser. Men jag har också fått en bra inblick i vad de sysslar med, berättade Annie Johansson.
Om PGF bildligt och bokstavligt talat har gått som tåget de senaste åren kan PMC Cylinders (gamla Waggeryds Hydraulik) se tillbaka på ett par tuffa år med halveringen av personalstyrkan till 110 personer under hösten 2008 och vintern 2009 som lågvattenmärke.
På PMC Cylinders, som tillverkar kundanpassade hydraulcylindrar, hade Annie Johansson sällskap Svenskt Näringslivs regionchef Elisabeth Sandberg i mötet med vd Håkan Säberg. För Svensk Näringsliv är det angeläget att så ofta som tillfälle ges sätta politikerna på skolbänken.
Det blev ett bra och konstruktivt trepartssamtal där Håkan Säbergs bakgrund gav samtalet en extra dimension. Han blev vd för PMC 2007 och hade dessförinnan varit med om Flextroncis uppgång från 125 till 1 460 anställda, och fall.
På PMC har han sett historien uprepa sig, låt vara i mindre skala. Där trettonfaldigades omsättningen mellan 1990 till 2008 för att sedan dyka med 67 procent kring årsskiftet 2008-2009 med åtföljande stora uppsägningar.
Det var just dessa tuffa uppsägningar, (tuffa för både den som drabbades och den som tvingas verkställa dem, påpekade Elisabeth Sandberg).
– Det innebär att vi dräneras på kompentens i lågkonjunktur. När vi sedan ska återanställa personal efter att konjunkturen vänt finns inte denna kompetens att få tag i, berättade Håkan Säberg.
– Jämfört med våra ledande konkurrentländer har vi där en oerhörd nackdel eftersom de har olika slags permitteringslösningar och därmed kan behålla kompetensen inom företag i lågkonjutur.
Det var budskapet från Vaggeryd som Annie Johansson fick i uppdrag att förmedla till Maud Olofsson och Anders Borg, alltså något slags ”permitteringslösningar”.
– Det brådskar för all erfarenhet säger att konjunkturerna svänger snabbt och att vi ”går ned i drickat igen”, menar Håkan Säberg.
Jönköping 2011-02-24
Mycket bra att konjunktursvängningarna i de mindre företagen ute i landet uppmärksammas. Det finns ett ständigt behov av att kompetensutveckla personalen.Detta finns inte tid och utrymme för vid en normal konjunktur. Facket och företagen skulle kunna i ett samarbete med arbetsförmedling (staten) tillgodose detta behov i lågkonjukturer. Det kostar stora penar i företagen att utveckla en arbetsplats. En arbetsplats som går i skiftgång kan kosta 15 miljoner kronor. När en sådan arbetsplats inte kan beläggas med jobb på grund av konjunkturavmattning avskedas personal. Det tar lång tid att utbilda ny personal, när väl konjunkturen vänder. De som innehaft arbetsplatsen tidigare kan inte förväntas ta den för dem osäkra anställning. Det är ett slöseri med utbildade människor. I förlängningen gör det att ungdomar inte vill utbilda sej till yrken som är så osäkra. Vi får inga verkstadsingenjörer och utbildade verkstadsarbetare. Något måste ske så att aktuell personal kan känna sej trygga i sina anställningar.
Konkurrensen på den globala världsmarknaden är så hård att inte enligt min bedömning de enskilda företagen kan klara kostnaderna. En samverkan mellan olika intressenter
skulle kunna göra en lösning möjlig.
Sven Johansson pensionär tidigare fackligt aktiv.
Varit med om Munksjö AB:s nedläggning av Vaggerydsfabrikern
Förhandlat om neddragningar inom verkstadsindustrin.