När snön började smälta visade det sig att minnesmärket över författaren och diktaren Verner Malmsten i centrala Vaggeryd hade skadats i snösvängen.
Minnesmärket invigdes hösten 2008 efter sasmarbete mellan kultur-och fritidsnämnden och Byarums Hembygdsförenin. Det står i den lilla grönytan invid rondellen som länkar samman Götaforsvägen med tätortens centrum. Det består av en sten från Vaggerydsbygden dekorerad med en Verner Malmsten-strof. Bredvid stenen står en skylt med Malmsten-fakta.
Redan förra vintern utnyttjade snöröjningen den lilla parken kring Malmsten-minnesmärket som upplagsplats. Den gången gick det bra. Men det gjorde det inte när historien upprepades den gångna vintern.
– Själva plattan med data om Verner Malmsten som står bredvid själva minnesstenen är spräckt och har lämnats in på reparation, berättade Verner Malmstens-kommitténs ordförande Kenneth Åberg.
– Jag har också kontakt kommunens parkchef Hans Göransson och han beklagar det inträffade. Kommunen kommer att bekosta en ny skylt.
Kenneth Åberg tycker att det skedda sätter en pekfingret på en öm punkt: snöröjningens upplagsplatser. Han efterlyser en plan för lämpliga platser att lägga snö på.
– Liljeroth-tomten verkar väl vara en bra plats. Men det måste ju vara direkt olämpligt att deponera snön alldeles invid åkanten som fallet är vid Hjortabron, säger han.
Där står två andra minnesmärken, den gamla vägskyltarna för Vaggeryd och Götafors som dock verkar ha klarat vinterns dubbla påfrestningar.
Har många gånger gått förbi denna plats under vintern och funderat på hur Georg Boberg vänder sig där uppe när han ser med vilken respektlöshet man behandlat detta minnesmärke.
Funderade vidare på hur kommunen hanterar lagen när det gäller farligt avfall var här lite osäker så jag var inne på naturvårdsverkets hemsida, att deponera snö alldeles invid åkanten är inte bara olämpligt utan som jag ser det olagligt.
Klassas snö som samlats ihop, som avfall?
Enligt 15 kapitlet 1 § definieras avfall som ”varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med”.
Snö från gator och torg innehåller normalt föroreningar, till exempel salter och bly, från trafiken. På samma sätt som förorenat vatten normalt ses som avfall omfattas alltså även förorenad snö av avfallsdefinitionen.
När man ska dumpa snö har man dessutom en ”kvittblivningsavsikt”, det betyder att man har för avsikt att göra sig av med snön.
Sammantaget innebär det att tippning av snö i vattenområde utgör dumpning av avfall i vatten. För detta krävs dispens från förbudet att dumpa.
Kontakt: Bo Carlerup
E-postadress: bo.carlerup(a)naturvardsverket.se
Ordet ”vattenområde” Vad innebär det i lagens mening? Är det ett vattenområde när man ser vattnet? Räknas grundvatten som vattenområde? När det gäller snön som körs undan från gång och cykelbanorna i samhället så tror jag inte att den är så jätteförorenad. Visst förekommer det något från trafiken, men vad har vi för val. Vi kan transportera bort snön med lastbilar men dom är inte helt rena heller. Lämpligt och olämpligt tycker jag vi kan diskutera. men att kalla det hela kriminellt var vi lägger snö känns lite hysteriskt. Det är en kostnadsfråga hur vi gör med snön. Och som sagt hur oren är snön egentligen ? Hälsar Anders P.