Erik Broberg från ‘Sveriges Militärhistoriska Arv har gästat kultur- och fritidsnämnden. Anledningen till besöket i Skillingaryd var förstås debatten kring Miliseum.
Sveriges militärhistoriska arv är ett nätverk bestående av 23 statliga och statligt stödda museer. Statens försvarshistoriska museer och Statens maritima museer leder och stöder det gemensamma nätverket. Museerna är spridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under det kalla kriget. Ett mindre antal är inriktade på äldre tider.
Skillingaryd är onekligen i fint sällskap. Eller vad sägs om Aeroséum i Göteborg, flygvapenmuséum i Linköping, Karlsborgs fästning, Hemsö fästning vid Hudiksvall, marinmuséum i Karlskrona, Maritiman i Göteborg, Bodens fästning, Vaxholms fästning, Armemuséum i Stockholm med flera?
Erik Bergström berättade om den hjälp och det stöd ett framtida eventuellt Miliseum i Skillingaryd kan få av det nätverk som utgör stommen för SMHA. Han beskrev organisationens kompetens och det stöd man kan få med egna utställningar och från utställningar som vandrar runt. Det finns också möjligheter till utvecklinsstöd, registrering av föremål samt stöd till marknadsföring.
Organisationen föddes med utredningen Försvar i förvar som skapades som en följd av försvarsmaktens omdaning . Av ett 60-tal tänkbara museer valde man ut 23 att satsa på.
– Det känns spännande att Skillingaryd var en av de platser som blev utvalda, säger Kenth Williamsson.
– Som jag ser det innebär ett Miliseum en jättestor chans för oss. Gnosjö har sin industrikultur, Värnamo sitt vandalorum medan Skillingaryds läger är vår unika historia. Det ä här är vår chans att lyfta fram vår historia.
Frågan om Miliseum kommer upp till avgörande nästa tisdag då kommunfullmäktige sammanträder i Skillingaryd.
Vem kom först? Hönan eller ägget? Skånska landsvägen eller järnvägen? Skillingaryds kyrka eller Tofteryds kyrka? Möbel eller vagnstillverkning? Spriten eller Länkarna? Radio o Foto eller Expertlagret? Sandals åkeri eller Båramoterminalen? Skillingaryds centrum eller Tofteryds centrum? Militären eller eventuellt Miliseum?
En sån bottenrik kommun som Vaggerd har väl naturligtvis råd att satsa på ett militärmuseum. Om så skatten måste höjas och annan verksamhet får stå tillbaka!!!!!
Det börjar bli intressant det här
Läste idag i Jönköpingsposten att vi inte har råd med Miliseum, detta förvånar mig mycket då vi har sagt ja till Fenix 2 denna skit byggnad som det inte finns elever till och som läcker in vatten, saknar ordenligt fästa vägguttag, etc listan går göras hur lång som helst. Man lägger ner massa pengar på att (planfria korsningar) för att minska olyckor enligt politiskt beslut. De olyckor som har hänt genom åren är väl till största del Greven Von Seth som åkte genom bommarna.
Funderade över om man besöker militärmuseum, det har jag faktiskt gjort ganska mycket dels på A6 och även i Stockholm. Jag anser att kan man få till det hälften så bra som det var i Jönköping så har man defenetivt lyckats.
Kan vi bygga utan att det finns presumtiva elever, bygga vattensamlare till ingen nytta, blästra plåtdjur som skall (pryda) samhället, listan går göras så lång så man blir trött bara av tänkandet. Om detta beror på att det finns massa ja-sägare bland tjänstemännen som gör att politiker inte vet vad som händer, kan jag tyvärr inte svara på men tanken är intressant.
Så har ”nya” Kultur- och Fridtidsnämden fått information av ambassadörer från nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv som informerat om dess verksamhet. Trodde att denna verksamhet och organisation var väl känd inom nämnden och vår förvaltning, eftersom KS nedan i sept 2008 beslutade att K o F är verksamhetsansvarig för den Försvarshistoriska verksamheten i Skillingaryd (=Miliseum)!
Kenth Williamsson tycker att vi i Skillingaryd ”onekligen är i fint sällskap”.
Du gör en helt orealistisk jämförelse mellan ”ditt” eventuellt framtida Miliseum och Areoseum i Göteborg, Flygvapenmuseum i Linköping, Karlsborgs fästning, Marinmuseum i Karlskrona, Maritiman i Göteborg, Vaxkolms fästning, Armemuseúm i Stockholm m fl.
Jag har besökt samtliga dessa stora anrika militärmuseer och har mycket svårt att se en jämförelse med Mileseum i Skillingaryd och dessa storstadsmuseer/garnisoner och gamla fästningar. Miliseum skall enl uppgift inrymmas i 2 gamla spartanska mathallar, byggda i mitten 1800-talet (då som regnskydd utan väggar). Skall innehålla indelningsverket 1600-1800-talet och inget annat!
Din kulturbudget är 1,5 milj/år – driftkostnaderna för de museer Du jämför med är ju avsevärt större!
Du skriver att Skillingaryds läger är vår unika historia. Ja, men skall även dessa 39 byggnadsminnes- förklarade trähusen på Lägret även ingå i Ditt Miliseum??
Jag har bott och verkat i Stockholm och Göteborg och har mycket svårt att se Din jämförelse mellan museiverksamhet i Skillingaryd och i dessa storstäder.
Du tycker ”det är spännande att Skillingaryd var en av de platser som blev utvalda”, skall bli lika spännande att höra hur Kultur o Fritidsnämnden/förvaltningen föreslår ett ”nytt” förverkligandet av Miliseum, kostnader, personal, organaisation mm inför beslutet i Fullmäktige nästa vecka.