Vi har fått en debattartikel från lärarna angående bland annat de låga lärarlönerna.
Lärares engagemang måste löna sig
Vaggeryds kommun är några av Sveriges sämst betalda lärare. De dåliga resultaten är något som alla i kommunen bör reagera på. En bra skola är nämligen en förutsättning för hela kommunens konkurrenskraft.
Om Vaggeryds kommun menar allvar med kopplingen mellan resultat, måluppfyllelse och lön bör vi höja de redan låga lärarlönerna. Lärarförbundets budskap är tydligt: Det är dags att arbetsgivaren levererar lön efter det goda arbete som lärarna gör. Det är dags att förverkliga vårt gemensamma uppdrag.
En rad internationella utbildningsrapporter, exempelvis den erkända McKinseyrapporten, lyfter fram en god löneutveckling som avgörande för att långsiktigt förbättra resultaten i skolan. Kommunens nuvarande lönesättning riskerar med andra ord skolans kvalitet. Om resultat och måluppfyllelse inte leder till högre löner kommer kommunens skolor få svårt att rekrytera duktiga lärare. Det riskerar att leda till sämre resultat för eleverna.
Lärarna i Vaggeryds kommun gör ett fantastiskt arbete med att utbilda vår nästkommande generation till ansvarsfulla samhällsmedborgare. Det är dags att kommunen börjar uppskatta och belöna det arbetet i pengar.
Efter valet i höstas har lärarna i Vaggeryds kommun blivit lovade exempelvis:
– Mer pengar till skolan!
– Minskade barngrupper i förskola och fritidshem
– Anställa fler lärare!
Vi ser fram emot att se dessa vallöften infrias så att Vaggeryds kommun kan bli en bra skolkommun att både arbeta och utbildas i.
Lärarförbundet i Vaggeryd
Låt staten ta tillbaka skolorna, kommunerna har experimenterat färdigt med skolor och elever.
Bättre kvalitet och högre service till lägre lön och kostnad är väl det som gäller i dag inom dom flesta yrken. Sjukskötersor, lärare och andra så kallade lägre akademikeryrken har tillsammans med dom vanligaste ”knegar” yrkena halkat efter rejält i löneutvecklingen. Kanske dags att slå till bromsen?
Klart att lärarna ska ha en bättre lön, men man måste ju också våga ställa krav. Alla vill ju ha mer utan att göra mer, så jag tycker det är mer upp till rektorerna att våga ta de obekväma samtalen med dem som kanske lite för ofta bara softar runt och skapar osämja i lärarlagen. Hur många rektorer har vi i kommunen egentligen? Någon måste ju ha lite skinn på näsan. Om alla jobbade sina 45 timmar på plats (heltid) skulle man kanske inte behöva sura över att ta ett ”vick” i stället för att planera en lektion ibland. Eller gör som i vissa friskolor. Inför 40 timmars vecka med 5 veckors semester, då får man ju massor med planeringstid under elevfria veckor. Sen kan man ju se över hur många anställda lärare som verkligen är på plats. All heder åt dem som orkar ta förtroendeuppdrag, men om man inte är tillräckligt på jobbet för att sköta det, så kanske man ska byta bana. Om inte organisationen funkar spelar det ingen roll hur mycket lön som erbjuds så börja ställ krav, i första hand på rektorerna, sedan lärarna och där efter, lön efter prestation. Sedan en ”släng” till alla föräldrar. Skolan är ingen uppfostringsanstalt. Sköter man sig inte måste det vara ok att bli inkallad att närvara vid sina barns lektioner, eller ta samtalet hemma. Alla blir lidande om ett fåtal stökar och det påverkar kvalitén på undervisningen minst lika mycket som en franskalektion av en NO-lärare.
Håller med dig i det mesta, mycket bra och sakligt. Måste finnas en konsekvens av sitt handlande, detta gäller bägge ”sidor” inom skolan. Sen har jag undrat över om alla dessa utbildningar, kurser etc verkligen är av bara godo? Nån gång måste man kanske låta saker och ting ”sätta” sig och få verka. Men en sak är säkert: Skolan bygger vi tillsammans. Elever, pedagoger och inte minst vi som föräldrar!
Hur tror ni att det fungerar när rektorerna aldrig är ute i verksamheten
tar obekväma beslut när så behövs,mot enskilda lärare eller andra ..högste chefen på Hjortsjöskolan har jag inte sett ute på golvet på minst 20år. vik rektorer som inte kan verksamheten..obekväma frågor och fortbildning som lärare behöver för verksamheten
tystas ner effektivt genom ”den individuella lönesättningen”