Skolelever som utsätts för förtryck och våld. Ungdomar som inte får bli kära i vem de vill eller själva bestämma över sin kropp och sitt liv. Det är tyvärr vardag för alltför många unga. Det vill Polisen ändra på.
Ett seminarium för inbjudna från kommunala verksamheter och frivilligorganisationer den 16 juni i Jönköping blir en uppstart av ett nytt projekt.
Polismyndigheten i Jönköpings län har fått medel från Länsstyrelsen för att genomföra ett samverkansprojekt, som syftar till att informera skolungdomar om barns och ungas rättigheter.
Bakgrunden till projektet är den förstudie som polismyndigheten, i samverkan med Rädda Barnen, har genomfört det senaste året. Studien visar att skolpersonal ofta möter elever som är utsatta för förtryck eller våld. Många ungdomar får inte bli kära i vem de vill eller själva bestämma över sin kropp och sitt liv. Samtidigt upplever skolans personal att det är svårt att arbeta aktivt och förebyggande med dessa frågor.
Personal från kommunernas utbildnings- och socialförvaltningar och frivilligorganisationer har därför bjudits in till ett seminarium om hur Polisen, Rädda Barnen och ett flertal andra myndigheter och lokala frivilligorganisationer kan arbeta förebyggande. Med skolan som arena ska organisationerna tillsammans arbeta mot bland annat hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap, med barns rättigheter i centrum.