Vandring längs urgamla, slingrande vägsträckningar bland fornminnen, idylliska byar och medeltida kyrkor. Det är pilgrimsleder i södra Småland. Nu invigs två av dem som delsträckor på vägen till Nidaros i Norge.
Den högtidliga invigningen av Nydalaleden hålls söndagen den 19 juni där Växjö Stifts biskop – Jan-Olof Johansson medverkar på mässa i Dörarps medeltida kyrka. Det blir också ett möte med Lunds stift i Markaryd där deras pilgrimspräst Anna Alebo håller ett föredrag med tema ”Mellan Lund och Trondheim”.
På Nydala leden vandrar man i spåren efter de första människorna som befolkade Sverige. I forntiden skapades stigarna som sedan blev medeltidens viktigaste väg genom landet. Än i dag kanske den viktigaste – E4. Nu går vandringen på de gamla vägarna genom byar, naturreservat, förbi fornminnen och sevärdheter. På flera sträckor går leden parallellt med Lagaån. Utvecklingen av lederna har drivits i ett samarbete mellan Destination Småland, Växjö Stift och studieförbundet Sensus Småland-Öland.
– Cykling och vandring efterfrågas allt mer och detta är en utmärkt nisch, säger Kerstin Hallberg på Destination Småland. Det blir en möjlighet för vår småskaliga turismnäring att haka på. Små boendeanläggningar, matställen och lanthandlare kan dra nytta av besökare längs med leden.
Även Sigfridsleden invigs i helgen. Lördagen den 18 juni startar invigningsturen i stifts- och Sigfridsstaden Växjö och går mot Nydala kloster där biskop Jan-Olof Johansson förrättar mässa. Dessa pilgrimsvägar går genom typiskt, småländskt landskap. Små byar med röda stugor och åkertegar avlöses av djupa skogar och glittrande små sjöar. Någon sträckning är verkligen vildmark – fem mil i tassemarker.
De båda lederna ska ses som en del i det Europeiska nätverket för pilgrimsleder, från Santiago di Compostela i Spanien till Trondheim i Norge (det gamla Nidaros). Vandringarna lockar allt större skaror – troende, natur- eller kulturintresserade eller de som söker en lugn och meditativ upplevelse där man kommer ifatt sig själv.
Nydala kloster, bebott av cistercienserorden, är ett nav där båda dessa leder knyts samman. Ett centrum sedan medeltiden. Nästa replipunkt på vägen är Vadstena kloster i Östergötland.