I går morse hittade Jan Fritz från Skillingaryd en rar svamp.
Jan ville få den artbestämd och givetvis bollade vi frågan till vår naturexpert Dan Damberg som svarar så här:
Du har hittat en stor och vacker fjällticka, ”Polyporus squamosus”, som är en art i basidiesvampordningen ”Polyporales”. Den kan ha en upp till 50–60 centimeter bred, halvcirkel- till cirkelformig hatt med ljusgul ovansida som har gulbruna, breda fjäll i koncentriska mönster, precis som på bilden. Av din(?) hand att döma är bildens exemplar åtminstone 20–25 centimeter i diameter.
Foten, som är kort och sidoställd, är upptill vit av nedlöpande porer och nedtill svart medan svampköttet är vitt, segt samt har en syrlig eller mjölartad doft.
Unga exemplar av svampen har ibland använts som matsvamp, men anses inte ha något större värde. Svampen växer på levande, sällan på döda, stammar och stubbar av lövträd, som till exempel alm, ask, björk, ek, gråal, lönn, lind och äppelträd.
Fjälltickan sitter ofta på flera meters höjd så ditt ”nästan på marken”-exemplar, eller till och med ”i stenen”-exemplar, är lite ovanligare. Fjällticka är tämligen allmän i södra och mellersta samt i allra nordligaste Sverige under maj till september och är en svår skadegörare som orsakar vitröta.
Vilket träslag eller vilken ved växte ditt exemplar på? Det är lite svårt att se på, den annars magnifika, bilden. Är det gammal granved som fjälltickan växer på, vilket i så fall är mycket konstigt och inte finns beskrivet i svamplitteraturen?