Invånarna i Jönköpings län som drabbas av cancer har större chans att överleva än den genomsnittlige svensken och risken att dö i cancer fortsätter sjunka i hela landet.
Det visar en jämförelse som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomfört.
Rapporten är den första öppna, samlade jämförelsen av bland annat medicinska resultat och väntetider för tio vanligt förekommande cancersjukdomar i Sverige. Tanken är att ge en aktuell bild av cancersjukvården i Sverige. Rapporten ska fungera som ett underlag för förbättringar och ge medborgare insyn i vad cancersjukvården åstadkommer.
– Dödligheten i cancer fortsätter sjunka i Sverige och fler överlever efter att ha fått cancerdiagnos. I dessa avseenden har Landstinget i Jönköpings län väldigt bra resultat även i jämförelse med andra landsting, säger Axel Ros, verksamhetschef vid kirurgkliniken, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
– Samtidigt visar den här rapporten behovet av ytterligare utveckling och förbättring av cancervården i hela landet. Landstingets förbättringsarbete bedrivs framförallt i samarbete med de andra landstingen i Sydöstra sjukvårdsregionen, inom ramarna för Regionalt cancercentrum sydöst.
Per Nodbrandt, biträdande verksamhetschef, vid onkologiska kliniken, Länssjukhuset Ryhov, ser positivt på rapporten:
– Landstinget i Jönköpings län har många goda resultat, vilket bekräftar att vi har en bra verksamhet med god kvalitet. Man ska dock vara medveten om att skillnaderna är små vid många av jämförelserna, och felmarginalerna är stora. Därför är det viktigt att vara ödmjuk och se rapporten som ett förbättringsverktyg även på de områden där vi har goda resultat, säger han.
Några positiva exempel ur rapporten
Överlevnaden vid ändtarmscancer och bröstcancer, två av de vanligaste cancerformerna, är bland de allra längsta i landet.
Väntetiderna till specialistbesök och behandling för njurcancer är bland de kortaste i landet.
Överlevnaden vid äggstockscancer i Jönköpings län är näst längst i landet. Sydöstra sjukvårdsregionen, där Landstinget ingår, har även den näst kortaste tiden från diagnos till behandling av äggstockscancer.
– Det visar att hela vårdkedjan, från diagnos till behandling och uppföljning håller god kvalitet, säger Malena Tiefentahl, verksamhetschef vid kvinnokliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö.
Patienternas upplevelser av bemötande och delaktighet inom cancervården i Jönköpings län stämmer väl överens med övriga landet. Siffrorna är hämtade ur den nationella patientenkäten 2010 och redovisas i form av patientupplevd kvalitet.
– Generellt sett ligger vi bra till, men det finns alltid mer att göra. Sedan 2009 arbetar vi exempelvis med kontaktsjuksköterskor, dit patienterna kan vända sig direkt med frågor och funderingar kring sin sjukdom och behandlingar. Vi vill även utveckla den fortsatta vårdplaneringen för cancerpatienter, säger Per Nodbrant.
Länets cancervård får på flera cancerområden svaga resultat när det gäller förekomsten av multidisciplinär konferens, där specialister inom exempelvis kirurgi, onkologi och radiologi gemensamt granskar cancersjuka patienter för att kunna ge bästa möjliga behandling.
– En förklaring kan vara att vi inte alltid rapporterar in till kvalitetsregister på rätt sätt. Att det råder brist på specialistläkare i vissa områden kan också ha betydelse. Generellt sett har antalet multidisciplinära konferenser ökat efter 2009, säger Per Nodbrandt.
Landstinget får även ett lågt resultat när det gäller andelen män som behandlas med operation eller strålning, kurativ behandling, vid mellan- och högrisktumörer i prostatan.
– Arbetsmetoderna har ändrats sedan 2009, då siffrorna hämtades in. Idag behandlas dessa patienter i första hand med operation eller strålning, säger Bruno Larsson, chef för urologienheten inom Landstinget i Jönköpings län.
Enligt rapporten har väldigt få patienter med blåscancer i Jönköpings län fått behandling där urinblåsan tagits bort eller strålbehandlats, i syfte att bota sjukdomen (kurativ behandling).
– Vi har dock genomfört fler behandlingar än vad som rapporterats in och har numera även utvecklat vårt arbetssätt med förkortade väntetider som följd.
Från och med 2011 samarbetar Landstinget i Jönköpings län med landstingen i Kalmar och Östergötlands län i Regionalt cancercentrum Sydöst, en regeringssatsning för att utveckla och höja kvaliteten på cancervården. De övergripande målen är bland annat att färre ska insjukna i cancer och ett tydligare patientperspektiv.
Man vill också förlänga överlevnadstiden och förbättra livskvaliteten för dem som fått en cancerdiagnos. Organisationen är just nu under uppbyggnad och ett antal vårdprocesser ses över, bland annat vårdprocessen för koloncancerpatienter, bröstcancerpatienter och för patienter som drabbas av hudtumörer.
Regionsjukvårdsstyrelsen har också beslutat att Regionalt cancercentrum sydöst ska uppfylla ett antal löften till patienterna under de närmaste åren, bland annat att:
• Alla cancerpatienter i regionen ska få behandling inom fyra veckor
• Alla cancerpatienter ska erbjudas diagnostik och behandling enligt Best practice
• Alla cancerpatienter ska vara välinformerade och delaktiga genom hela vårdkedjan
• Alla cancerpatienter i livets slutskede ska få lika god palliativ vård oavsett bostadsort.