Tofthagaskolan i Tofteryd och Gulbäckens förskola i Skillingaryd gästades i dag av fem riksdagsledamöter från allianspartierna.
Det var moderaterna Helena Bouveng, Magdalena Andersson och Bengt-Anders Johansson, folkpartisten Emma Carlsson Löfdahl samt kristdemokraten Irene Oskarsson som gjorde länet och Vaggeryds kommun den äran. Dessförinnan hade kvintetten nämligen gästat Mullsjö för ett EU-projekt innan dagen avslutades i Nässjö kommun med ensamkommande flyktingbarn.
Ett minst sagt tufft schema och omfattande tema dukades upp under dagen. Hinner man verkligen ta till sig vad som sägs och visas?
– Absolut, svarade Irene Oskarsson.
– I Tofteryd fick vi lära oss mycket om landsbygdsutveckling och här på Gullbäcken visar man kreativitet och miljötänkande. Dessutom knyts värdefulla kontakter en sådan här dag.
Inledningsvis berättade rektor Katarina Friberg om Gullbäcken och om hur man där fick möjlighet att delvis organisera verksamheten på nytt sätt när förskolan togs i bruk för tre år sedan.
Linda Schenberg redogjorde för hur man använder en interaktiv tavla, så kallad temaboard i undervisning för de riktigt små barnen som är ett till ett och ett halvt år. Det är ett sätt att väcka teknikintresse i riktigt unga år utan att för den skull fastna i stillasittande.
Kestin Nordenstam har fått Leader–pengar till att genomföra en förstudie om ReMida-utbildning i förskolan och grundskolan.
ReMida handlar om att samla rest- och spillprodukter från företag och använda det. Istället för att slänga skrotet kan det bidra till att utmana barnens kreativitet och experimentlust. Samtidigt minskas konsumtionen av nya leksaker.
– Vi tror att företagen sitter på guldgruvor utan att de vet om det, menade Kerstin Nordenstam som redan har fått ett 30-tal företag med ”på tåget”.
Om Leader-pengarna släpps loss är det tanken att materialet ska samlas i en lokal. Där ska det vara tillgängligt för kommunala och privata förskolor och skolor.
Dagens värdinna, kommunalrådet Ing-Marie Paulsson (M) var imponerad, för att inte säga uppfylld av vad hon fick se.
– Jag är jätteglad att vi fick komma se hur man arbetar på Tofthagaskolan och här på Trollbäcken. Framför allt imponeras jag av vad som görs för att väcka intresset för teknik, vilket är jätteviktigt för vår industri, samtidigt som man lär ut it-kunnande och miljötänkande på ett självklart sätt.
Från skräp till high tech på 45 minuter – sannerligen inte illa.