September blev en konkursfri månad i stora delar av länet.
Kreditupplysningsföretaget UC rapporterar endast fem konkurser i länet. Det är en vardera i Eksjö, Jönköping och Mullsjö samt två i Gnosjö. I vår del av länet – Värnamo–Vaggeryd var det helt konkursfritt.
Här följer antalet konkurser hittills i år med motsvarande period förra året inom parentes:
Aneby (0 (3)
Eksjö 4 (3)
Gislaved 3 (15)
Gnosjö 3 (6)
Habo 0 (1)
Jönköping 45 (65)
Mullsjö 3 (3)
Nässjö 11 (8)
Sävsjö 4 (4)
Tranås 5 (3)
Vaggeryd 2 (0)
Vetlanda 9 (15)
Värnamo 14 (21)
Hela länet 103 (147)
Hela landet 4356 (4542)
Några andra kommuner:
Alvesta 3 (7)
Ljungby 4 (10)
Växjö 29 (28)
De svenska företagskonkurserna sjönk med hela 19 procent under september. Minskningen kommer överraskande mitt i den globala ekonomiska oron och efter den kraftiga konkursökningen i augusti, och är väl spridd över branscher och regioner. Trolig förklaring är att de allra svagaste företagen slogs ut tidigt när konjunkturen bromsade in, och att vi nu befinner oss i en mellanfas. Hittills i år är konkursnedgången 4 procent, men svenskt näringsliv präglas för närvarande av stor osäkerhet.
Antalet företagskonkurser sjönk markant under september månad. 394 företag i konkurs innebar en minskning med hela 19 procent jämfört med samma månad föregående år. I augusti ökade konkurserna med 18 procent, rena berg-och-dalbanan således.
– Precis som börsen reagerar med svängningar i orostider, fluktuerar också antalet företagskonkurser kraftigt. När konjunkturen plötsligt bromsar in, slås direkt många företag med svag likviditet och avsaknad av ekonomiska reserver ut. Den stora konkursökningen i augusti var ett tecken på detta. Därefter har läget stabiliserats då de flesta av de kvarvarande aktörerna har en bättre ekonomi efter flera goda år och reserver för att klara en viss konjunkturnedgång, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.
Konkursminskningen i september var nära nog generell. Konkursantalen sjönk i samtliga större branscher med undantag för transportsektorn, där konkurserna ökade något. Stora konkursnedgångar noterades i de flesta län, men framför allt bidrog Stockholm och Västra Götaland med 28 respektive 26 procents konkursminskning under månaden.
– Konkursnedgångarna i Stockholm och Västra Götaland visar att svensk näringsliv ännu generellt sett mår ganska bra i det turbulenta ekonomiska läget. I Storstockholm finns många små handels- och tjänsteföretag, medan industrin är utbredd i Göteborgsregionen. Inkomna bokslutssiffror för 2010 visar på en positiv omsättnings- och resultatutveckling överlag. Innevarande år kommer naturligtvis dock att bli svårare för många företag, säger Roland Sigbladh.
Per utgången av det tredje kvartalet har antalet företagskonkurser sjunkit med 4 procent jämfört med 2010, från 4.542 konkurser till 4.356. Ur ett historiskt femårsprespektiv är konkursnivån relativt modest. Starka ekonomiska varningssignaler lägger dock orosmoln över den svenska konkurshimlen: Den privata konsumtionen har gått ned och allt större försiktighet präglar även företagens investeringsvilja. Svenska exportföretag känner av den svaga internationella ekonomin och stora makroekonomiska frågetecken kvarstår, både i Europa och USA. Detta innebär att allt fler svenska företag kommer att få allt större ekonomiska problem under hösten.
– Avgörande för konkursutvecklingen framöver är hur lång och djup konjunktursvackan blir och den slutliga påverkan de ekonomiska problemen i vår omvärld får på svensk ekonomi och vårt näringsliv. Går vi över i en regelrätt lågkonjunktur kommer sannolikt en andra konkursvåg där fler och även mer etablerade företag riskerar att slås ut, och då kan också vissa dominoeffekter uppstå. Sammantaget är UC:s prognos för 2011 att konkursantalet kommer att sluta i nivå med utfallet för förra året, avslutar Roland Sigbladh.