Som väntat antog kommunfullmäktige kommunens delårsbokslut vid måndagskvällens sammanträde i Skillingaryd. Men innan ordförande Kristina Nordquist (C) kl. 21.30 kunde klubba beslutet hade det varit en lång debatt.
Den blev stundtals ganska vass och ifrågasättande men präglades ändå mitt i all retoriken av ett slags samsyn om att nämndernas budgetramar måste hållas i framtiden och att ansvaret för utvecklingen, om man nu kan använda den beskrivningen, trots allt måste fördelas någorlunda jämt. Ilska debatthugg mixades med beröm över blockgränserna.
Kommunalrådet Berry Lilja (S):– Det är ovanligt att revisorerna redan i delårsbokslutet flaggar upp med kritik mot socialnämnden. Tyvärr är den dåliga följsamheten något som har förföljt kommunen under en lång tid. Det kan man inte acceptera, oavsett partifärg. Om vi oavsett om vi tillhör majoritet eller opposition har ett stort ansvar så är det nu. För att lugna er lite, vill jag påstå att det är idag ute i samtliga nämnder pågår ett väldigt strukturerat arbete för att få ekonomin i balans.
Ing-Marie Paulsson (M): – Alla har ett ansvar, när det verkligen knyter sig måste vi ha breda lösningar som ger stabilitet. Jag får kritik för att jag skäller för lite, men i så allvarliga lägen som nu måste vi ge och ta, vi måste hitta lösningar som håller, det är kraftsamling som gäller. Vi har haft bra diskussioner i budgetberedningen, det finns inget motförslag ännu. Vi har sagt att vi återkommer till onsdag i kommunstyrelsen. Men ramarna gäller, det har vi ingen möjlighet till. Vi måste hjälpas åt sida vid sida.
Stefan Ottosson (KD):– Vi i kommunstyrelsen måste vi titta på vårt eget underskott på fem miljoner och vara självkritiska och göra av vi kan för att få balans. Annars rimmar det illa när vi kräver åtgärder av BUN och Socialnämnden men inte oss själva.
Gert Jonsson (M): – I åtta års tid har det funnits oerhört kreativitet om vad som borde göras i socialnämnden. Men efter åtta-tio månader har vi inte fått någon skarp idé . Vi hade behövt fler idéer hur vi kommer till rätta med de sista miljonerna. Vi står inte inte i vägen. Sören Ståhlgren (ordförande i socialnämnden, vår anm.) gör kanonjobb, vi kan inte bara gräva ned oss i allt elände. Därför vill vi ha initiativ av majoriteten för att få hjälp med detta.
Christer Holmgren (M): De förslag vi la förra mandatperioden i socialnämnden börjar ge nu effekt. När det gäller BUN är det oroväckande. Vill instämma med Gert Jonsson som saknar konkreta förslag på åtgärder. Konkreta förslag har varit svår att få fram från de styrande. Vill dock ge Roger Ödebrink (ordförande i BUN) min uppskattning för att han sliteter med nämnden verksamhet och gör ett väldigt bra jobb. Vi har haft uppsägningar på Fenix. Det verkar lätt säga upp lärare men när det gäller kommunal personal är det tydligen inte lika lätt, det sägs handla om 35 personer. Nye gymnasiechefen har agerat kraftfullt men Fenix är det stora orosmolnet; dels den interkommunala ersättningen, dels att elever väljer utbildning i andra kommuner. En annan faktor är lokalkostnaderna, alla lokaler i Fenix 2 används inte.
Alice Åström (V):– Nu är det enbart fokus på underskottet. Men glöm inte att prata om verksamheten som vi får för de 195 miljonerna och det oerhörda arbete som görs av personal och politiker inom det sociala. Vi har inte personal som går omkring och dräller utan arbetsuppgifter. Tvärtom, vi sliter hårt på personalen. Det som jag ser på med oro är att vi inte ha en situation där man år efter år bara fokuserar på det negativa, en verksamhet som bara beskrivs som ett bekymmer, en verksamhet som inte har koll på ekonomin, som ständigt ifrågasätts och som ständigt ska effektiviseras. Tänk att höra det dag ut och dag in. Det här är verksamheten inte möjlig att alltid styra. Med äldre och barn som far illa och underbar personal , måste underskottet sättas i relation till vilka vi finns till för.
Berry Lilja (S) :– Om antalet elever på gymansieskolan minskar, kan man då ha kvar samma lärarnumeraär? Det är en väldig skillnad när tittar på socialnämmdnen: där ökar antalet människor som behöver social hjälp.
Stefan Ottosson (KD): – Förvånande att övertalighet inom socialnämnden är acceptabelt men inte i BUN.
Ewa Magnusson (FP):– Jag håller med Ing-Marie, det är krafttag som gäller. Men jag saknar är visioner: vad vill vi med verksamheten, vi kan inte bara prata pengar och ören. Vi får inte glömma att invånarna vill ha gott liv, vi får inte glömma det. Det är för kommunens invånare vi gör det här.
Carina Ödebrink (S), ordförande tekniska utskottet:– Vi har fått höra att förskolor måste gå före teknisk veksamhet , men vårt ansvar är mer komplext än så. Om vi struntade i att skotta snö skulle kommunivånarna bli förtretade. Att bara beskriva verksamhet i negativa termer och elände, känns inte bra. Jag känner stor tilltro till våra förtroendevalda att komma tillrätta med den obalans som finns.
Ulf Abrahamsson ©: – Oppositionens samtliga inlägg gör mig konfunderad. Man summerar och säger att vi har 15 miljoner för lite i driftbudgeten. Då är det ju tur att vi tog fram åtminstone 50 öre skattehöjning. Men det går åt 50 öre till om vi alla ka bli mätta. Ingen har heller dragit i bromsen när det gäller investeringsviljan. Bygga vill vi fortfarande men vi har varit mer kreativa när det gäller att gå runt ramarna, lika goda kålsupare allihop.
Mats Oskarsson (M): – Vi gör investeringar där vi inte skickar med pengar för att driva dem, som Fenix 2. Miliseum likadant, där tar vi från kommunstyrelsens resultatregleringsfond. Men var tar vi pengarna om fyra år? Gör vi rätt saker? Det är där vi kan effektivisera. Jag har jobbat halvstatligt bolag i 22 år. Första tio åren var vi monopolhärskarna, men vi har har sedan dess blivit 40 procent billigare på vad vi gör. Låt oss fokusera på vård, skola och omsorg.
Roger Ödebrink (S), ordförande BUN : – Politik är det mista vi ägnar oss åt. Just nu känner jag mig som ekonomidirektör, med nästan dagliga samtal från förvaltningschef och förvaltningsekonomer. Men det är inte ekonomifrågan som gör att jag ligger sömnlös, det är att vi inte har lått målen för studieresultaten, det mår jag jättedåligt över. Det är allvarligt att ett antal elever går ur skolan utan att ha uppnått resultaten.
Sören Ståhlgren (S), ordförande socialnämnden: – Jag tar åt mig revisionens kritik men det är lite märkligt att revisionen inte kallar till samråd och tar reda på vad som ligger bakom. Vi har inte gjort något annat än vänt på alla slantar. Enligt budget har vi personalöverskott, men händerna behövs i vården. De är vår stora resurs, men de är slutkörda på alla nivåer. Det som ger mig mest ont i magen är att det enda man kan säga till en boende är de får vänta. Enda stället där vi kunnat spara är äldreomsorgen, men till slut når vi vägs ände. Styrkan är vår samklang, en helt enig nämnd det är vår styrka. Gert lägger ned otroligt arbete, det ser jag positivt på men inte på det negativa resultatet.
Jan-Olof Svedberg (SD): – Underbudgeterat, vad är det? Hur ska man kunna driva verksamheten när inte är budgeten är i balans. Det är tydligen för stora investeringar. Om det går att backa vill jag ompröva Miliséum. Om det går.
Sören Ståhlgren (S) – Så enkelt är det inte. Försvunnit 30 platser i 30 boenden, men människorna försvinner inte utan hamnar på hemtjänsten istället.