Esse Petersson (FP) från Fryele och ett par av hans partikamrater debatterar regionfrågan.
Nu satsar vi på storregion med Jönköping i centrum!
Först miniregion Jönköping inför valet 2014 och sedan utökat samarbete med våra grannlän för att underlätta en regionförstoring med mål inför valet 2018. Uttalande till regeringen att det nya statliga länet bör bestå av nuvarande sjukvårdsregionen (Jönköping, Kalmar och Östergötlands län) samt öppenhet för Kronoberg, Blekinge och Hallands län.
Detta är en konstruktiv kompromiss i regionfrågan som alla tycks kunna leva med. Nu gäller det att alla parter lever upp till den träffade överenskommelsen och aktivt deltar i dess förverkligande på alla områden.
Trots moderatsveket (28 februari 2011) mot samarbetspartierna i landstingsledningen och dess uppgörelse med S och SD för att säkra Jönköpingsområdets isolering och marginalisering i en miniregion Jönköping så har vi i kompromissen lyckats att begränsa de långsiktiga skadeverkningarna för medborgarnas framtidsutveckling i området på ett tillfredsställande sätt.
Regionförstoring med våra grannlän innebär i första hand med vår sjukvårdsregions tre län (Jönköping, Kalmar och Östergötland) med möjlighet till ytterligare utveckling i samma riktning som framhålls i länsuttalandet till regeringen.
Nu gäller att vår omgivning verkligen uppfattar dessa nya besked från Jönköpings län som trovärdiga så att de är beredda att följa upp med samma långsiktiga målsättning när de vid kommande årsskifte formulerar sina respektive läns avsiktsförklaringar i regionfrågan till regeringen.
Med kraftfulla och målinriktade förhandlingar kan nu Jönköping placeras i centrum för både region och län. Samtidigt gäller det att utveckla en flerkärnig region med flera olika utvecklingscentra inom hela nya regionen.
Nu är det regeringen som avgör utformning och tidplan för regionbildning och de nya länen. Enligt uttalande av ansvarig indelningsminister så förväntas regeringen att avgöra frågan i sin helhet först efter remissbehandlingen av den statliga länsutredningen och då är vi i slutet av år 2013. Frågan är då om hela regionreformen får vänta till valet 2018.
När Högskolan i Jönköping nu drabbas av växande problem, både när det gäller kvalité med missad examensrätt och minskat antal studentplatser så gäller det att tänka nytt och inte isolera sig inom det egna lilla och gamla skalet. Samtidigt kräver staten genom sin utbildningsminister kraftfulla tag för koncentration till de större och kvalitetssäkra lärosätena.
Detta borde leda till ett nytänkande även för vår del genom skapande av Framtidsuniversitet i Jönköping – Linköping genom en samordning av det statliga universitetet i Linköping och stiftelsedrivna högskolan i Jönköping. Detta borde inte vara en omöjlighet även om det är olika driftsformer när vi har en borgerlig alliansregering i Sverige. Alla har vi sett den framgång som skapandet av Linnéuniversitetet i Kalmar – Växjö inneburit i förhållande till den tidigare situationen för det lilla universitetet i Växjö som hade svårt att hävda sig i konkurrensen.
Nu har vi på sikt goda förutsättningar att bli en handlingskraftig och framtidsinriktad region och län Östra Götaland. Med egen betydande skattekraft och styrka i förhandlingsförmåga främst gentemot staten och EU, men även i förhållande till andra olika organ, myndigheter och intressenter så kan vår regionförstoring innebära kraftfull påverkan för vårt områdes utveckling i förhållande till övriga Sverige.
Framtidsutmaningarna är många som kräver verklig regionförstoring när det gäller en kraftfull regional politik för tillväxt, utveckling, infrastruktur, kollektivtrafik, kultur, utbildning, välfärdstjänster, miljö samt regionsjukvård med direktkoppling till hälso- och sjukvården på olika nivåer i människors närmiljö.
Folkpartiets Regiongrupp i Jönköpings län
Esse Petersson (FP)
Värnamo, landstings- och regionpolitiker
Per Hansson (FP)
Jönköping, 1:e vice ordf. i landstingets allmänpolitiska utskott
Anna-Lisa Lundvall (FP)
Eksjö, kommunfullmäktige i Eksjö kommun