Camilla Rinaldo Miller (KD) debatterar trygghet.
Trygghet för barn och unga – mer än pengar och status
Materiellt har barn och unga aldrig haft det så bra som nu. Trots det använder mer än 30 procent fler barn och unga antidepressiva medel. Trots det har antalet självmordsförsök under 2000-talet ökat med 40 procent för unga i åldern 15 till 24 år. Varför lyfts det sällan fram att många barn och unga är fattiga på tillit och nära, stabila och kärleksfulla relationer?
I frånvaron av fungerande gemenskaper, dras unga till kriminella gäng för att få bekräftelse. Rotlöshet, brist på närvarande vuxna, utsatthet, arbetslöshet och etableringssvårigheter följer i spåren.
Barns och ungas uppväxtvillkor är och ska vara något som engagerar. Ofta handlar det om att skapa goda förutsättningar för samverkan mellan det civila samhället och politiken. Men också om samverkan mellan olika offentliga verksamheter. Barn och ungas uppväxtvillkor berör i princip alla politikområden, allt från socialpolitik och skolpolitik till rättspolitik och arbetsmarknadspolitik.
Vi gläds över att Sveriges Kommuner och Landstings kongress i Norrköping beslutade att ställa sig bakom den motion som Kristdemokraterna lämnat till kongressen med förslag att SKL skall verka för att frågan om barn och ungas uppväxtvillkor ska lyftas fram inom förbundets alla prioriterade områden.
Sveriges Kommuner och Landsting – SKL har en unik möjlighet att kunna fånga upp utvecklingstendenser, sprida kunskap och ge goda exempel på hur kommuner, landsting/regioner kan arbeta med insatser för barn och unga inom olika områden. Det är för oss därför mycket glädjande att barnperspektivet ytterligare integreras i alla de områden som SKL arbetar med – för barnen och framtidens skull.
Camilla Rinaldo Miller (KD), Bredaryd
Kommunpolitiker och ombud på SKL:s kongress
Mia Frisk (KD), Tenhult
Landstingsråd och ombud på SKL:s kongress