Nyfiken på svenska nobelprisvinnare i litteratur? Då är det läge för ett besök på biblioteket i Vaggeryd. Lagom till lördagens högtidliga nobelprisfestligheter har en grupp gymnasieelever på Fenix kunskapscentrum gjort en utställning som speglar de svenska nobelprisvinnarna i litteratur, en tillbakablick av särskilt intresse när det nu har blivit Tomas Tranströmers tur att som åttonde svensk få ta emot detta det mest prestigefyllda nobelpriset.
Med utgångspunkt från just Tomas Tranströmers diktning har eleverna i form av grupparbeten fått möjlighet att fördjupa sig inte bara dennes produktion utan också i de övriga svenska nobelprisvinnarna i litteratur.
Så vad tycker egentligen dagens gymansister om Tomas Tranströmer? Inom ”Grupp Tranströmer” var meningarna delade:
Johannes Lasson och Axel Kennestig tyckte att det var svårt att förstå vad han menar.
– Men det gick bättre först när vi tillsammans hade diskuterat igenom vad han skriver, konstaterade de.
Isabelle Bornetun menar att alla kan ha utbyte av Tranströmers dikter.
– Det handlar ju om att var och en på sitt sätt kan tolka vad han skriver.
Ingen i gruppen vekar dock ha blivit direkt biten av hans diktning:
– Men man bli imponerad, han är en mycket skicklig skribent
Vi kan också berätta att Albin Green gillade Eyvind Johnson för hans antinazism, vänsterståndpunkt rent politiskt och för att han hade haft vanliga arbeten medan Beatrice Larsson och Carl Sandahl medgav att det var lite svårt att få grepp om Harry Martinson.
Handledare för arbetat har varit Monika Hallberg tillsammans med lärarstudenten i svenska och engelska Anna-Lisa Gunnarsson. Hon är imponerad av elevernas engagemang och hoppas att de här grupparbetet skal leda till eleverna på allvar upptäcker böcker och bibliotekens värde.
Fotnot: Svenska vinnare av Nobelpriset i litteratur: 1909 Selma Lagerlöf , 1916 Verner von Heidenstam , 1931 Erik Axel Karlfeldt , 1951 Pär Lagerkvist, 1966 Nelly Sachs , 1974 Eyvind Johnson och Harry Martinson, 2011 Tomas Tranströmer.
Underbara elever att få ha jobbat med i fem veckor!! Övriga lärare, men främst föräldrar/vårdnadshavare: ta till er!! Och alla ni ungdomar: ta till er ni också. Vilken kapacitet ni har, ta väl vara på den. Och tänk på den när det är tråkigt, jobbigt, svårt i skolan – tänk på att ni har kraften och förmågan att gå framåt.
/Anna-Lisa