Frida Boklund från Företagarna debatterar.
Vårbudgeten och insatser för unga, invandrare
Att stora grupper systematiskt hamnar i ekonomiskt och socialt utanförskap är ett stort problem, för såväl individ som samhälle. När vårbudgeten presenterades betonade regeringen att man framöver avser att prioritera just unga och utlandsfödda, grupper som i dag i många fall står långt ifrån arbetsmarknaden.
Men att beskylla företagen för att inte ta sitt samhällsansvar är fel. Småföretagen tar i dag ett stort ansvar, deras enda uppgift är att gå med vinst och att tillhandahålla och utveckla tjänster och produkter som konsumenten vill betala för. Vinsten är en garant för överlevnad, för möjligheten att kunna anställa fler, också unga och utlandsfödda. Om det är för dyrt och för krångligt att driva företag kommer företagen inte kunna anställa, helt oavsett vad politikerna anser om ansvarsfördelningen.
Medlemmarna i Företagarna har god kännedom om att arbetsgivaravgifterna är sänkt för unga upp till 26 år. Hela 91 procent svarar att de känner till reformen som innebär att arbetsgivaren betalar en avgift på 15,49 procent för anställda upp till 26 år. På den direkta frågan om de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga påverkat företagets sysselsättning av unga svarar 18 procent att så är fallet. 70 procent har anställt fler och 34 procent har ökat de unga anställdas arbetstimmar.
Betydligt dystrare framstår statistiken för de så kallade nystartsjobben. Nystartsjobben ger arbetsgivare möjlighet att anställa en utlandsfödd utan att behöva betala arbetsgivaravgift, dock under förutsättning att det rör sig om en person som kommit till Sverige och som fått sitt uppehållstillstånd för högst tre år sedan.
Det finns även andra kriterier för att få ekonomiskt stöd för företaget. Kännedom om reformerna är en förutsättning för förändring, därför kan företagarnas svar i undersökningen inte ses som annat än ett underkännande av regeringens och de berörda myndigheternas kommunikation.
I dag råder, trots hög arbetslöshet bland såväl ungdomar som utlandsfödda, brist på arbetskraft inom vissa sektorer. När arbetsförmedlingen brister i sin förmåga att aktivt förmedla jobb uppstår den matchningsproblematik som den svenska arbetsmarknaden dras med. Det leder också till att många företagare drar sig för att använda förmedlingens tjänster; nästan hälften av de som deltog i Företagarnas panelundersökning uppger att de aldrig använder arbetsförmedlingen. Drygt 40 procent anser att arbetsförmedlingen skulle fungera bättre om den utfördes av privata aktörer, 35 procent skulle använda den mer om den var nischad mot specifika branscher.
Inom regeringen råder i dag splittring på en rad arbetsmarknadsrelaterade områden. Regeringen måste ha mod att reformera där behov finns företagsklimatet överlag, arbetsrätten och matchningen. För att småföretagarna ska kunna fortsätta vara ekonomins jobbgeneratorer behöver information och aktiva åtgärder bättre kombineras.
Politikerna skapar inga jobb, det kan bara företagarna göra, men bara om politikerna först tar sitt ansvar.
Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län