Röntgen i Landstinget i Jönköpings län har de kortaste väntetiderna i landet till flera undersökningar och det gäller även Värnamo sjukhus.
Dessutom kan länets patienter numera välja undersökningsort för flertalet radiologiska undersökningar.
Den nya organisationen som trädde i kraft 1 april i år är ett led i arbetet med att utveckla röntgenverksamheten för länets invånare.
Att korta väntetiderna har länge varit ett prioriterat område för att kunna ha hög tillgänglighet för patienterna. Hög tillgänglighet till röntgen innebär också att hela vårdkedjan fram till diagnos och beslut om fortsatta åtgärder från behandlande läkare blir kortare.
Bland de kortaste väntetiderna i landet
Den senaste tiden har röntgen i Jönköpings län haft bland de kortaste väntetiderna i landet när det gäller magnetkameraundersökningar (MR) och datortomografi (CT), vilka är de områden som framförallt brottas med långa väntetider.
I en nationell jämförelse toppar röntgen vid de tre sjukhusen i länet listan över de kortaste väntetiderna till datortomografi hjärna.
För magnetkameraundersökning hjärna ligger Länssjukhuset Ryhov i topp på listan över vårdgivare med kortast väntetider.
– Ett stort och enträget arbete ligger bakom dessa förbättringar, säger Oskar Löfgren, länschef medicinsk radiologi, Landstinget i Jönköpings län och fortsätter:
– Majoriteten av patienterna får sin undersökning utförd inom fyra veckor. Vi nöjer oss dock inte med detta utan fortsätter vårt arbete med att korta väntetiderna. Vårt mål är att 80 procent ska erbjudas tid till undersökning inom två veckor från att vi fått remissen.
”Drop in” till skelett och lungor
För att ytterligare öka servicen och valfriheten utökar också röntgen drop in-verksamheten för undersökningar till skelett och lungor. Man ser också över möjligheten att införa drop in för magnetkameraundersökningar och datortomografi, vilket väldigt få vårdgivare klarar av i dag.
Att utveckla drop in är ett led på vägen mot ännu högre tillgänglighet och bättre utnyttjande att skattemedel förklarar Oskar Löfgren:
– Drop in är en spännande lösning. Vissa undersökningar kräver patientförberedelser, till exempel laxering, och vi behöver också göra berättigandebedömning av varje remiss innan undersökningen.
Patienten kan välja undersökningsort
Ett annat område som röntgenverksamheten i länet fokuserar på är att göra det möjligt för patienten att själv välja var han/hon vill får sin undersökning utförd. Tidigare har man bara i undantagsfall kunnat tillgodose enskilda patienters behov att välja en annan ort än den som stått i kallelsen. Nu finns en flexibilitet och beredskap i verksamheten som gör att patienter kan byta undersökningsort.
Bland annat har IT-systemen säkrats för att klara dessa byten.
– Den absoluta majoriteten av våra undersökningar kan utföras på alla orter. Det finns undantag, exempelvis kranskärlsundersökningar och vissa barnundersökningar, säger Oskar Löfgren.