På söndagskvällen fick cirka 40 personer stifta närmare kontakt med ett stycke vildmark som flera av dem knappt visste fanns. Och dessutom alldeles in på knutarna i Vaggeryds kommun. Det finns nästan inga stora vildmarksområden och urskog kvar i kommunen. Den vildmark som finns kvar, ja den finns i naturreservatet kring Lyngemadssjön i gränstrakterna mellan Svenarums och Ödestugu församlingar.
Det var Vaggeryds kommun som i samarbete med länsstyrelsen arrangerade vandringen i en liten del av reservatet. Inte mindre än 40 personer mötte upp och fick som belöning för att de sökte sig till en tämligen otillgänglig del av kommuns utmärker vara med om en fin naturupplevelse.
Vädret gjorde naturligtvis sitt till. Lyngemadssjön med omgivningar visade sig från sin alla vackraste sida. Men de medverkande med guiden Jens Mattsson i spetsen bidrog också till upplevelsen genom att dela med sig av sitt kunnande om växt- och djurliv i området på ett komprimerat och intresseväckande sätt.
Vandringen var ganska kort men berättade mycket om hur reservatet ser ut, ena stunden befann man sig på mossmark, nästa stund i verklig trollskog för att i nästa ögonblick stå inför en finskuren kustterräng a la östkusten. Några ögonblick senare konfronteras vandraren med plockepinn-skog, ett resultat av stormarna Per och Gudruns härjningar.
På en kort skogssträcka fick vi på så sätt möta en rad olika naturtyper. Dessutom fick vi känna på både äkta utterpäls och lyssna till kungsfågelns sång, denna Europas minsta fågel som enligt Jens Mattsson väger mellan fem och sex gram!
Kommunens miljösamordnare Catarina Kristensson är välkommen åter med fler liknande arrangemang. Problemet är att det bara finns en Lyngemadssjön.
Första stoppet och redogörelse för spillkråkans härjningar.
Mossmark passeras.
Långt därnere lyser något blått. Första glimten av Lyngemadssjön.
Sämre rastplats kan man ha.
Stellan Eriksson har jagat i området i mer än 30 år och vet det mesta om Lyngemadsområdet.
– Det är otillgängligheten för alla slags maskiner som räddat området menar han.
Örjan och Monica Vilsson, t.v. nöjt av fikastunden.
Jens Mattsson berättade om uttern som finns i området och visade ett utterskinn, en sällsynthet för flertalet i gruppen.
Pälsen på Smålands landskapsdjur.
Över Gudrun-stock och sten…
.. för att i nästa ögonblick möta gammal fin skog.
Ett tvärsnitt av vad Lyngemadssjöns naturreservat har att erbjuda vandraren.