I morgon börjar Landstingets första blodbuss, en investering på 1,7 miljoner kronor, att rulla på länets vägar. Tack vare blodbussen ökar nu Landstingets blodcentraler tillgängligheten för länets 7.000 blodgivare.
–Vi hoppas också att blodbussen leder till fler blodgivare, säger Ann-Marie Andersson, områdeschef för blodcentralerna i Landstinget i Jönköpings län.
Tre blodgivare i taget
Blodbussen är silverfärgad, nio meter lång, väger cirka fem ton och har plats för tre blodgivare samtidigt.
–Vi kommer i första hand att besöka orter där det idag inte finns möjlighet att lämna blod. Det är bland annat Aneby, Sävsjö, Habo, Mullsjö och Skillingaryd –orter som många givare reser ifrån för att ge blod. I Hestra, Smålandsstenar och Gislaved har vi tidigare lånat lokaler, men dessa orter kommer i fortsättningen också att besökas av blodbussen, berättar Ann-Marie Andersson och fortsätter:
–Men blodbussens schema ska vara flexibelt och nya platser kommer att läggas till vid behov.
Samma rutiner
Blodbussen är bemannad med två biomedicinska analytiker. Processen kring blodgivningen är exakt densamma som på de fasta platserna för blodgivning, inklusive det fika som givarna bjuds på.
–Det ska bli jätteroligt! säger de biomedicinska analytikerna Anna Mårtenson från Värnamo och Linda Ström från Jönköping, två av dem ska som bemanna bussen och få ihop logistiken.
Fler blodgivare på sikt
–Vår målsättning är att tappa en tredjedel av länets behov i bussen. Jag vet att många givare har väntat på bussen för att slippa resa, och vi tror att bussen leder till att vi får fler blodgivare, vilket säkrar blodtillgången. Vi har ständigt behov av nya blodgivare, eftersom en del faller bort av olika skäl, säger Ann-Marie Andersson.
Här kommer tid att komma upp för Blodbussen i Jönköpings län….
http://geblod.nu/ge-blod-har/blodbussar/#data4013http://geblod.nu/ge-blod-har/blodbussar/#data4013