Det har gått 25 år sedan frågan väcktes. Men snart sätts spaden i jorden för kommunala bolaget Vaggeryds Energis nybygge.
På Hermes Väg, på det tårtbitformat stycke industrimark som begränsas av järnvägen mot Jönköping, Hokvägen och Ödestuguvägen, startar snart ett av årets stora kommunala projekt.
– Senast den 1 september ska arbetet vara igång. Den 30 april nästa år ska allt vara klart, säger Vaggeryds Energis vd Anders Wahlgren.
Den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden, varav 1 800 meter förråd, kommer att ligga längst i norr på gatan och i vinkel mot Joe Steén AB.
Gärahovs Bygg är utsedd till entrepenör för bygget som är kostnadsberäknat till 21 miljoner kronor. För byggnadsfirman, som har stora arbeten i Jönköping, handlar det här om ett nästgårdsprojekt eftersom det bara är några hundra meter från huvudkontoret på Ödestuguvägen till byggarbetsplatsen.
Placeringen av den nya hemvisten för Vaggeryds Energi är en konsekvens av lokaliseringen av den mottagningsstation som finns i området sedan 20-talet år. När den stationen planerades 1987 hade protokollskrivaren även en ny förråds– och förvaltningsbyggnad i tankarna. Det är dessutom svårt att hitta en lika centralt belägen och ändå lätt åtkomlig plats. Hokvägen går ju alldeles i närheten.
Idag har Vaggeryds Energi och elverket kontoret på ett ställe och förrådet 100 meter bort. Diskussioner fördes om att även i framtiden har förrådet på en plats och kontor och driftscentral på en annan. Men till slut fastnade man för en gemensam allt-i-ett-lösning.
– Det hade blivit ett väldigt farande men också besvärligt farande utefter Ödestuguvägen. Dessutom får man räkna med att järnvägsövergången på Ödestuguvägen stängs i framtiden och ersätts en gång- och cykeltunnel, säger Anders Wahlgren.
Vy från söder över nybygget med Hermes Väg och järnvägen i vänster kant.
Vaggeryds Energis vd Anders Wahlgren är nöjd efter att ha rott ett sedan länge planerat projekt i hamn.
Då kan man se fram emot en höjning av El, Fjärrvärme och bredband… Jippi
Mmm….21 miljoner….
Vad mycket vi skulle kunna göra med dem i skolan istället.
Ganska kränkande för barnen som får höra att det inte finns pengar till dem, jag arbetar som lärare (i annan kommun) och får ofta höra att vi inte får kränka barnen (håller helt med), men får en kommun det?!
Undrar man man övervägt att utnyttja de lokaler som finns hyreslediga i kommunen, antar att argumentet kommer då att de inte passar in.
Det argumentet är knappast hållbart.
Instämmer, konstigt att detta inlägg inte får mer respons.
Även miljöaspekten borde ju beaktas, de tomma fastigeterna måste ju värmas? En annan aspekt är även att ägare till dessa fastigheter visat att de vågar och vill satsa i kommunen, även om det bara finns en liten chans till att det går runt.
Om Vaggeryds energi förstår om lite om hur utveckla affärer, så gäller sparsamhet och ekonomiskt sinne, för att locka fler abbonenter.
Är det så att jag har fel om detta inlägg så vore det spännande att få ett seriöst svar.