Under sommaren ordnar Svenska kyrkan i Svenarum och Byarum/Bondstorp vandringar och då ofta med kulturella inslag.
I går kväll var turen kommen till Hagafors.
Starten var på Kvarnen där Pinnstolsfabriken en gång startade 1863.
Åke Larsson, som i sin ungdom bodde och även arbetade en tid på fabriken, var guide under vandringen. Ett femtiotal intresserade åhörare där många hade anknytning till Hagafors gick med runt det gamla fabriksområdet.
Tillbaka i Kvarnen visade Christer Glennvik och Åke Larsson ett bildspel som berättade historien om Hagafors samhälle, några av dess invånare och Sveriges äldsta pinnstolsfabrik som fanns i Hagafors under drygt 100 år.
Kristina Nordquist
Samling utanför Kvarnen, som numera ägs av Hagafors-Svenarums samhällsförening
Maggan Lund från Svenska kyrkan hälsade välkommen till Hagafors.
Vandring genom det lilla samhället.
Åke Larsson berättade om Hagafors.
Den äldsta delen är byggd för mer än 100 år sedan.
Anders Thunander är barnbarn till grundaren J.W.Thunander.
Hagafors ålderman Axel Elg bidrog med minnen.
Uno Eriksson arbetade på fabriken som truckförare och Ingeborg Elg var en av de fåtal kvinnor som har arbetat på Hagafors stolfabrik.
Sigvard Eckerström berättade om när skolskjutsen krockade där vägen gick från Hagafors upp mot Långserum innan den nya vägen byggdes på 50-talet.
Ån med sin fors flyter förstås fortfarande genom samhället fast industrin är borta sen snart 50 år. Forsen var anledningen till att den lilla industrin startade just här för energin behövdes när pinnarna skulle svarvas. Grundaren döpte sin nya rörelse efter hagarna och forsen som rann där och nästa år kan Hagafors samhälle fira 150 år.