Kommunala handikapprådet inbjöd i veckan till informations- och diskussionskväll i Vaggeryd kring frågor som rör funktionshinder och tillgänglighet. Uppslutningen var väl så där men rådets ordförande Jim Lejon (C ) var ändå förhållandevis nöjd.Inte minst med den allmänna diskussionen som avslutade sammankomsten.
– 27 deltagare varav tiotalet politiker är ändå ganska bra. Jag tycker att det blev ett bra möte i den bemärkelsen att det alltid är bra att få bryta synpunkter, konstaterade Jim Lejon.
Ett konkret resultat var att man nu fick möjlighet att göra ledande ledande politiker uppmärksamma på frågor kring handikapp och funktionshinder. Därmed är ett steg tagit för att politiker och ledande tjänstemän på förvaltningarna att på ett bättre sätt ska lära sig väga in de här frågorna i det dagliga arbetet.
Ann-Christine Holmgren från FUB-föreningen i Vaggeryds kommun hade hoppats på bättre uppslutning från de organisationer som berörs av de här frågorna. Men hennes helhetsintryck var ändå positivt.
– Det här mötet har öppnat för en dialog kring de här frågorna, tyckte hon.
Lennart Tehage som är rättsombud inom riksförbundet FUB beskrev inledningsvis de spelregler som numera gäller. FN.s konventioner om rättigheter för personer med funktionsnedsättning tillkom på mexikanskt initiativ och antogs av riksdagen 2008. En konvention är juridiskt bindande. Det betyder att den
stat som har antagit konventionen ansvarar för att rättigheterna förverkligas på alla samhällsnivåer, även Vaggeryds kommun.
Kommer konventionen att göra skillnad? Ja, det tror Lennart Tehage.
– Ett solidariskt samhälle förutsätter att alla, inklusive kommunerna, tar sitt juridiska ansvar och ser till att rättigheterna förverkligas på alla samhällsnivåer. Men det förutsätter att vi hjälps åt med att sprida kunskap om denna konvention. Först då kan vi tala om ett samhälle för alla.
Tehage underströk att det är särskilt viktigt de ledande tjänstemännen som förbereder ärendena lär sig se att också sammanhangen ur den funktionshindrades perspektiv och tar till vara kunskaperna hos de organisationer som verkar för de funktionshindrade.
Kan man möjligen tänka sig ett nytt kommunalpolitiskt program i dessa frågor? Det fanns ett sådant från 2002 som reviderades 2006 men sedan liggande utan fastställande.
Jim Lejon är tveksam, ser risker med att program blir skrivbordsprodukter som inte användas.
– Det bli så många program hos en kommun att det kan bli svårt att leva upp till dem alla, säger Lejon som anser det viktigare att de berörda förvaltningarna också lär sig att väga in frågeställningar kring människor med funktionshinder i planeringen.
Kommunalrådet Berry Lilja ser i viss samma problem som Jim Lejon.
– Kanske är de dags för ett slags välfärdsråd istället för alla de olika råd som vi har idag, det blir i så fall en fråga för nästa mandatperiod, säger Lilja.
Han saknar en tillgänglighetsguide, menar att en sådan skulle bli viktigt, inte minst för att för att öppna dialog funktionshindrade och deras företrädare.
– Sedan är det också viktigt att lyfta fram de positiva signalerna. För tre-fyra år sedan hade vi knappt en ramp, idag har nästa alla affärer och lokaler en sådan ramp.
Fotnot: FUB är en intresseorganisation som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.
Ann-Christine Holmgren debatterar med Lennart Tehage, Berry Lilja och Jim Lejon.