På söndag sluter stadsvandringarna i Vaggeryd cirkeln. Då återkommer man till Storgatan där allt började med en succé 2005.
Det var fullsatt i Magnisa stuga den söndagseftermiddagen för sju år sedan. Men arrangörerna Waggeryds Museiförening och IOGT/NTO kände att det fanns mer att göra.
– Vi var inte riktigt nöjda och bedömde att materialet som vi samlade in den dagen för sju år sedan inte var tillräckligt tillförlitligt, berättar Evert Melin, före detta ordförande i museiföreningen.
Sedan dess har man finslipat arbetsmetoderna i takt med att ytterligare sju centralt belägna gator i Vaggeryd har betats av: Karlavägen, Fabriksgatan, Stationsgatan, Järnvägsgatan, Östergatan, Götaforsvägen och Frideborgsvägen.
En arbetsgrupp om 13 personer har i år samlats vid sex tillfällen för att intervjua och att forska i de dokument som finns till hands inför stadsvandringen. God hjälp har man haft av den fastighetsdokumentation som gjordes av Anna-Lisa Hermansson och Ingemar Ingefjäll år 2000.
Storgatan var ju Vaggeryds första gata. Det var här, där järnvägen korsade häradsvägen Tofteryd–Bondstorp som allt började för 130 år sedan. Med tiden har dock tyngdpunkten på ortens affärsverksamheten flyttats söderut mot Järnvägsgatan.
I dag finns bara några få butiker med entré mot Storgatan. Det var annat förr understryker Uno Wallenberg som har ingått i arbetsgruppen som kartlagt sammanlagt 53 ”punkter” på Storgatans västra del från järnvägsövergången räknat.
– Det har funnits verksamheter i vart och vartannat hus; småbutiker, smedjor och snickerier. Egentligen är det väl bara på två eller tre fastigheter där vi inte hittat något slags verksamhet utöver boende,berättar han.
Eventuella kunskapsluckor hoppas man kunna fylla med publikens hjälp på söndag då själva vandringen startar från Magnisa stuga. Målet blir Pingstkyrkan där kaffe serveras och arbetet redovisas. Förra årets stadsvandring samlade 80 personer.
Nästa år är det meningen att den östra delen av Storgatan ska betas av. Sedan väntar arbetet med en sammanställning som ska ges ut i bokform enligt beslut i museiföreningens styrelse.
Sannerligen något att se fram emot.
Uno Wallenberg, Gunilla Wallenberg och Evert Melin har utgjort ledningsgrupp för dokumentationen av Västra Storgatan.