Antalet varsel i Jönköpings län fortsätter att öka och arbetslösheten stiger.
Under augusti månad i år varslades 190 personer om uppsägning. Totalt har hittills i år 1.455 personer varslats i länet. Motsvarande siffra i fjol var 687 personer. Flest personer har under året varslats inom tillverkningsindustrin (427), följt av parti- och detaljhandeln (169).
Antalet nyanmälda platser minskar. I augusti 2012 anmäldes 1.290 lediga jobb, vilket var en nedgång med 370 platser jämfört med augusti 2011.
Färre personer påbörjade någon form av arbete i augusti i år jämfört med samma månad förra året, 1.320 personer jämfört med 1 520 personer. Personer med funktionsnedsättning går emellertid mot trenden. I augusti i år fick 160 personer med funktionsnedsättning arbete, jämfört med 120 i augusti i fjol.
Arbetslösheten i Jönköpings län ökar. I slutet av augusti var totalt 12.010 personer inskrivna som öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program, en ökning med 1.210 personer sedan augusti 2011. Det motsvarar 7,1 procent av arbetskraften. Riket som helhet hade en arbetslöshet på 8,4 procent i augusti 2012.
Av de 12.010 personer som var arbetslösa i slutet av augusti var 6 720 personer öppet arbetslösa, medan 5.290 personer deltog i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd.
Även arbetslösheten bland ungdomar (18–24 år) ökar. I augusti 2012 var 3.490 ungdomar i länet arbetslösa, vilket motsvarar 15,5 procent. För riket som helhet är siffran 18,3 procent.
− Förmodligen kommer arbetslösheten att öka ytterligare innan den avtar. Den höga ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer. Tillsammans med arbetsgivarna arbetar vi intensivt med att försöka få ut fler ungdomar på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustafsson, arbetsförmedlingschef i Jönköping.
Kommunerna med lägst arbetslöshet i länet är Habo (4,1 %), Mullsjö (5,9 %) och Vetlanda (6,3 %). Kommunerna med högst arbetslöshet är Tranås (9,2 %), Gislaved (8,9 %) och Nässjö (8,8 %).
OBS! klicka på bilden för en större bild
Nu ser det ut som vi går mot tuffare tider för ordern ramlar in inte till företagen. Det blir det ännu tuffare att få in ungdomar och invandrare, spelar ingen roll vilken regeringskonstellation som finns eller är.
Inom politiken måste vi förstå att vara försiktiga med skattemedlen. Vi måste inse att försörjningsbidragen kommer att öka.
I.o.m förra mandatperioden byggde vi nog lite för mycket.
Bengt Dahlqvist m.fl insåg att fler invandrare höjer befolkningsstatistiken vilken var en stor ära för speciellt honom enligt artikel tidning. Båramo och Milliseum och Vgd norra blir tråkiga förlustkällor en längre tid. Inflyttning gör också att det nu saknas förskolor, lägenheter, arbetstillfällen och pengar till socialen. Som sagt det blir tuffare tider men hoppas att vi rider ut den tiden också på ett eller annat sätt.