I Vaggeryds kommun finns en tradition av samverkan kring arbetsmarknadsfrågor. Den traditionen kommer att utsättas för ett rejält hållfasthetsprov när ungdomsarbetslösheten nu ska tacklas på allvar.
Den 4 oktober möter företagen i kommunen hundratalet ungdomar i multihallen. Förhoppningsvis ska dessa möten leda till ett stort antal praktikplatser.
– Det blir intensiva möten på fem till tio minuter mellan arbetsgivare och ungdomar, säger näringslivschef Carl-Gunnar Karlsson.
– Målsättningen är att på ett effektivt sätt ge arbetsgivarna möjlighet att få träffa så många ungdomar som möjligt. Från ungdomarnas sida gäller det att ta till vara tillfället, att de kommer väl förberedda med presentationen, frågor, cv och så vidare.
På onsdagen presenterades satsningen Fokus på framtiden av representanter för näringslivsrådet, arbetsförmedlingen och kommunen. I projektet ingår också Swedbank som har erfarenheter från det traineeprogram som är en del av bankens organisation.
Carl-Gunnar Karlsson beräknar ungdomsarbetslösheten i Vaggeryds kommun till 140 personer. Ambitionen är nu att skapa ett 50-tal löpande praktikplatser i tre månader och försöka vända trenden.
I nuläget finns 25-30 arbetsplatser med i projektet.
– Men vi jobbar för att få in fler. Det finns plats för fler deltagande arbetsgivare. Vi saknar fortfarande några av de större företagen. Det är också viktigt att understryka att ingen som ordnar praktikplatser är bunden att anställa personal, säger Kristin Stark som är chef för Arbetsmarknadsenheten.
Carl-Gunnar Karlsson påpekar att det är viktigt att hjälpa ungdomar att få in en fot i arbetslivet och få en första chans till jobb och arbetslivserfarenhet för att sedan kunna gå vidare till studier eller anställningar.
– De behöver bryta mönstret och få känna på hur det är att ha regelbundna tider, bygga upp självkänslan och så vidare, säger han.
I vissa fall kan statligt stöd utgå som sänker lönekostnaden till 3 000 till 12 000 kronor om det skulle bli tal om anställningar.
Tommy Sjögren och Christina Wemlerth från arbetsförmedlingen understryker att det står mycket spel för alla parter. För företagen i kommunen handlar det om att med ungdomarnas hjälp säkra tillgången till utbildad arbetskraft i framtiden.
– Det finns också ett jättestort behov av att ge ungdomar inblickar i hur det fungerar inom olika näringar. Många har genom sina föräldrar luddiga och felaktiga bilder av hur det idag är ute på företagen, säger Tommy Sjögren.
Fem aktörer som arbetar med praktikdagen den 4 oktober för att minska ungdomsarbetslösheten: fr.v. Tommy Sjögren, Christina Wemlerth, Göran Skoghäll, Kristin Stark och Carl-Gunnar Karlsson.
Är det inte lite som så att om jag har 15 liter mjölk i kylskået så inte går jag och köper några liter till eftersom jag inte har behov av det även om mjölken skulle råka vara billig. Lite så måste det ju vara för företagen också. Har jag inget behov av mer arbetskraft för att jag har knappt jobb till dom jag har anställda så hjälper det ju inte att få gratis arbetskraft bara för att förvara dessa personer så dom inte syns i statistiken. Eller har jag totalt fel ??