I juni fick Vaggeryd sin första elbil. Numera tankas den direkt från solen.
Det var i juni som Elbyråns vd Håkan Gustafsson presenterade det senaste tillskottet i företagets fordonsflotta, Vaggeryds första elbil.
Till att börja med tankades den från en ledningsstolpe utanför kontoret i Vaggeryd.
I samband med provkörningen för media berättade Håkan Gustafsson så här om framtiden:
”Vi planerar till exempel att installera solpaneler på taket på vår lokal i Skillingaryd och blir därmed självförsörjande på el till elbilarna”.
Solpanelerna på taket på Elbyrås byggnad på Fabriksgatan i Skillingaryd berättar att han menade allvar. Fler solceller är nu på väg upp på taket.
För Håkan Gustafsson tror på solenergin och på dess ekonomiska bärighet som komplement till andra energislag.
– Man kan se det här som en referensanläggning som ska lära oss att hitta rätt ide här frågorna. Vi kommer att montera tre olika sorter som skall fungera som produktions- och demoanläggning, säger han.
Den solcellsanläggning som i dag återfinns på taket på byggnaden kostar 40 000 kronor.
– Men den förbrukar ingen energi i stället kan vi sälja ström när inte elbilens batterier ska laddas. Vi räknar med 1 500 kilowatt om året och ingen tror väl att elströmmen kommer att bli billigare i framtiden, säger han.
– En annan fördel är den i grunden enkla konstruktionen. Det är inget som kan frysa och inga läckage kan uppstå eftersom solenergin upptas av kisellcellkristaller, inte vatten. Det är också förhållandevis enkelt att utföra själva installationen.Dessutom har den 25 års garanti.
Anläggningen i Skillingaryd har ett fördelaktigt läge, fritt från föremål som hindrar solstrålningen att nå panelen. Den bör dock vara vänd tämligen exakt mot söder och i ungefär 40-45 graders vinkel.
– Det krävs heller inte gnistrande solskens för att den ska leverera energi. Det handlar om 1,4 kilowatt i solsken, 700 watt när det är mulet.
Större anläggningar är på gång i kommunen. Elbyrån är nu i färd med att installera kommunens största solcellspark. I Järnboda skall bröderna Göth installera 42 paneler som kan leverera närmare 10 000 kWh.
Solcellerna på taket har blivit ett landmärke utmed Fabriksgatan i Skillingaryd.
Håkan Gustafsson beskriver installationerna mot elnätet som enkla.
Här kommer fler solceller att anslutas.
Förväntar mig att traktorer ”tankar” gratis här med? Bra initiativ av en av kommunens företagare! Solen är framtiden och utan några skadliga bieffekter eller utsläpp. Problemet är att det är lite dyrt att installera och köpa in men vinsterna kan kanske räknas hem på en 10 års period om man har tur. I år har jag nog sparat ca 2000:-/mån tack vare solen, då har det inte varit klarblå himmel så många dagar vad jag kan komma ihåg! Grattis Pallis och lycka till!
Vem är leverantör av dessa solceller? Är det microinverter/solpanel eller invertern inne vid elcentralen? Hur många watt är de på totalt. Säljer ni till Vaggeryds energi? Är själv på G att söka bidrag/Björn
Just dessa paneler kommer från Egen El men de kommande två anläggningarna kommer att vara från Glen Dimplex och Solect Power.
Egen El har ju ett ”startpaket” med en växelriktare/panel vilket har både för och nackdelar. Smidigt om du vill bygga ut men bökigt att växelriktaren sitter på taket. Panelerna är på 230 W/st, alltså 1380 W och överskottet säljer jag till Vgds Energi men det mesta går ju åt i fastigheten. Och det är det som egentligen är vitsen, att man ska gör åt elen i egen fastighet, innanför mätaren. Att producera för att sälja är inte så stor vits.