Miljö- och byggnämndens inventering av enskilda utlopp i Hokån och Härån pekar på stora brister. Elva procent av avloppet går helt orenat ut i ån. 60 procent av anläggningarna är inte godkända.
Nämndens ordförande Monica Sporrong (S) medgav att hon var negativt överraskad av de resultat som inventeringen visar.
– I 27 av de 260 avlopp som vi har inventerat på 235 fastigheter finns det ingen som helst rening utan avloppet går direkt ut i ån eller ett dike, konstaterar hon.
60 procent, alltså 156 av de 260 avloppsanläggningarna utefter ån inom Vaggeryds kommun, var inte godkända. 70 procent av de undersökta fastigheterna är permanent bebodda, medan resterande 30 procent är fritidshus. De dåliga avloppen är proportionellt fördelade mellan permanentboende och fritidshus.
Man kan tro att 60 procent underkända och elva procent utan rening är anmärkningsvärt höga siffror. Men så är det inte.
– Andra kommuner visar upp liknande resultat, vi i Vaggeryd är inte sämre än någon annan kommun, konstaterar förvaltningschefen Ivar Pettersson.
Miljö- och byggnämndens vice ordförande Jonny Wackt (KD) pekar på att kraven skärps efter hand.
– Det har gjorts inventeringar 2002 och 2006 och nu 2012 som vi kontinuerligt följer upp. Det har alltså gjorts mycket under årens lopp, säger han.
Nu planeras åtgärder för att rätta till det här.
– De som är värst däran får ett år på sig, de som ligger lite bättre till får två år, säger Monica Sporrong.
Hokån-Härån är det vattendrag i kommunen som är mest utsatt. I Lagan, som är ett större vattendrag, finns det inte lika många enskilda avlopp.
Bad- och friluftslivet utefter Hokån-Härån är omfattande och därför är det viktigt med hög kvalitet på avloppsreningen.