För ett år sedan startade det ett Kreativt Återanvändningscenter i Vaggeryds kommun. Det är ett projekt som handlar om att samla rest och spillmaterial från företagen i vår kommun. Nu välkomnar man även privatpersoner.
Saker som de har tänkt slänga kan komma till användning i pedagogiskt arbete på förskolor, fritidshem och skolor.
Just nu är det ett 70 tal företag som är involverade i projektet på olika sätt. Det finns även en möjlighet för privatpersoner att bidra med sitt ”skräp” till projektet. På återvinnings stationen (soptippen) i Vaggeryd finns det olika containrar. I den ena kan du lämna saker till Röda korset för försäljning i deras butik, i den andra samlar AME (arbetsmarknadenheten) saker till Frejas bod och sedan finns det även möjlighet att lämna saker till Kreativt Återanvändningscenter. Detta gör att vi tillsammans kan minska på saker som slängs till förbränning eller deponi och istället ge sakerna ett förlängt liv.
I den pedagogiska verksamheten kan det mesta komma till användning, det kan t.ex. vara en gryta som är lite repig i botten, men som passar alldeles utmärkt att använda i sandlådan för att ”laga mat”, likaså vispar, skedar och bunkar blir ett utmärkt material till ett ”utekök” på en förskolegård.
När barnen bygger och konstruerar är det också roligt och lockar till kreativitet om vi erbjuder barnen ett rikt varierat material. Här har barnen byggt sin egen ”skog” med hjälp av bl.a. tygband.
– Tänk efter en extra gång innan du slänger bort något och prata gärna med personalen på Återvinningsstationen, de vet vad barnen och eleverna i kommunens förskolor, skolor och fritidshem kan ha användning för just nu, säger personalen.
– Nu finns bl.a. en efterfrågan på: magneter, fjädrar, småburkar med lock (som de gamla filmburkarna), kuvert, vaxduk, mosaik och kakel som kan bli över när du renoverar kök/badrum, vadd/stoppning, flaskkorkar i kork, grytor, vispar, bestick, bunkar. Tyg finns det alltid användning för, samt spik, skruvar och muttrar… ja det är bara fantasin som sätter stopp!
Från invigningen för ett år sedan. Foto: Carl Frick
Mycket kan användas.