Miljöpartiet i Vaggeryds kommun har genom Malin Rehnstedt lämnat in en motion om att införa smör i istället för margarin på det bröd som serveras vid Vaggeryds skolor och förskolor. Så här lyder motionen från Miljöpartiet:
Idag serveras det frukost och mellanmål med bl.a. smörgåsar. På dessa har man margarin och sedan kan man ta pålägg, tex. leverpastej, ost, prickig korv, mm. Detta är inte bra pga:
• Det höga innehållet av fettsyran omega 6 i vegetabiliska fetter. Omega 6 är bl.a. inflammationsfrämjande.
• Härdade och omestrade fetter är dåligt för hälsan.
• Palmolja används mycket i margariner. Odlingen har stora negativa miljökonsekvenser.
• Oljan transporteras i tankbåtar som också används för att frakta olika kemikalier.
• I tillverkningsprocessen används kemikalier och det kan finnas rester kvar i den färdiga produkten, tex. nickel.
För att härma smörets färg, lukt, smak och konsistens måste man tillgripa verkligt brutala kemiska metoder som först utplånar fetternas naturliga egenskaper, sedan härdar man fettet så det blir fast. Efter det ändrar man på kemisk väg molekylstrukturen på fettet för att det skall bli glattare och inte så strävt. Till sist färgar man fettmassan gul och blandar i olika tillsatser och aromämnen för att det mer ska påminna om smör.
Jag yrkar därför, i första hand:
-att Vaggeryds kommun slutar servera margarin i samtliga skolor och förskolor och istället serverar Smör/Bregott.
Och i andra hand:
-att Vaggeryds kommun ska erbjuda Smör/Bregott på lika villkor sida vid sida med margarin i samtliga skolor och förskolor. I detta fall ska föräldrarna informeras om de olika alternativen.
Malin Rehnstedt, Miljöpartiet i Vaggeryd
Mycket bra förslag. Svenska råvaror alltid bra på olika sätt.Bra Malin i Mp.
Gunnel, du är lite rolig när du drar dina egna slutsatser. Var i motionen står något om det du tycker är bra? Det kan lika gärna vara så att konsekvensen av en sådan här motion blir att vi byter lokalt producerat Lätt o Lagom mot smör från Armenien. Det kan ju vara enda sättet att hålla budget.
Sedan hade det varit lite intressant att veta vem som ligger bakom, vi har i 30-års tid fått lära oss att margarin är bättre än det goda smöret.Med intåg av GI och LCHF, så vänds allt på ända, men vem har rätt? Den som skriker högst?
Mvh Mats
Den som har vetenskapliga belägg för sina uttalanden kanske?
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ratt-sorts-fett-gor-hjarnan-smidig
Intressant Mats får vi smör från Armenien ligger det som bagage på din flygrutt?
Nu ska vi dricka mjölk igen ej röd utan grön för där finns det calcium och D-vitamin motverkar sjukdomar.
Sol och äggula och en massa broccoli har D-itamin också.