Kommunfullmäktige antog i kväll förslaget till investeringsbudget för 2013. I det stora hela antogs majoritetens förslag med vissa justeringar. Bland annat Ewa Magnusson (FP) med ett tillläggsyrkande efter en ganska lång debatt där Alice Åström (V) lanserade tanken på social investeringsfond, ett uttryck som tidigare inte hörts inom kommunen.
Berry Lilja (S) var först ut, tecknade bakgrunden och kritiserade regeringen för det uteblivna utjämningsbidraget som ”gör barn i Lidingö och Danderyd mer värda än i Vaggeryd”. Men han pekade också på att Vaggeryds kommun har två styrkor: dels egen tillverkningsindustri , dels att vi tenderar att bli mer likt Habo, det vill säga att allt fler bor i Vaggeryd men jobbar i Jönköping.
– Men i dag är inte arbetskraftsförsöjningen som är det stora problemet utan kompetensbehovet. Då är det viktigt att vi som region lyfter oss. I vår kommun ville ha kvalificerade utbildningar, vi jobbade tätt med näringslivet men när vi sökte inför dessa yrkeshögskoleutbildningar, fick vi inte en enda utbildning. Jag tror att man sitter uppe i Stockholm och tror att det inte ”finns någon efterfrågan på i landet”. Men här gör det det; i Göteborg nio yrkeshögskoleutbildnignar för ekonomer, i Vaggeryd kunde inte få en för möbelsnickande och design, en av de mest möbeltillverkande i landet.
Han talade också om det fina cirkeldiagrammet från 2002 då Vaggeryd hade de vackraste ”äpplet” i länet:
– 2001 och 2002 pratade i den här församlingen om att vi inte skulle bli som Mullsjö eller Aneby, vi hade vackraste äpplet i länet, idag är ett russin, där vi ha tur att bladet hänger kvar. Oerhörd försämring har skett av den ekonomiska styrkan. Vill vi investera får vi vara beredda att pröva investeringar tidigt så att vi inte låser fast investeringutrymmet så att den här församlingen inte har något inflytande.
Allan Ragnarsson M) : Mycket kan jag hålla med om. Men vi vill investera mer än vad den här regeringen i kommunen vill.
När det gäller Svenssons smedja, gjordes en uppskrivning på fyra miljoner till 2013 – det kallar jag kreativ bokföring som inte hör hemma, vare sig här eller i näringslivet. Vi vill också skicka med fem miljoner till Byarum, en markering om att det är en utvecklingsfråga. Pengar till datorer har gått bra innan, det stör inte budgeten så mycket. För att balansera detta vill vi flytta cykelvägen till Tofteryd till 2015. Vad gäller den finansiella profilen, det där äpplet är förändras på olika s’ätt, att jämföra med varandra är kortsiktigt. I grund och botten är det budgeten som bestämmer, därför är vi med när budgetarbetet startar nästa vår.
Alice Åström (V) berättade att 13-14 kommuner börjat se att investeringar inte bara är en fråga om mark och fastigheter.
– Investeringar i människor kan också vara ekonomiskt lönsamma. I Norrköping har man skapat en social investeringsfond där man investerar mot minskat utanförskap, ett långsiktigt projekt där man konstaterar att om man inte gör något kan det bli väldigt kostsamt i framtiden. Det handlar också om det man satsar på lågstadiet kan man få tillbaka i gymnasiet. Jag önskar att vi också vara framsynta och se att människorna är det viktiga. Då kan vi se att ger mångfaldigt tillbaka i minskade utgifter. Därför hoppas jag att budgetberedningen är villig att diskutera en social investeringsfond.
Stefan Ottosson (KD) – Det är viktigt att hålla emot taxeökningarna. För ett år sedan tog vi ett beslut om skattehöljning som gav elva miljoner, nu ser det ut som vi måste skjuta till elva till.
I fortsättningen talade både Ewa Magnusson (FP) och Gert Jonsson (M) väl om Alice Åströms tankar om sociala investeringar medan Carina Ödebrink (S) delade ut eloge till Gert Jonsson för saklighet samt lyfte fram behovet på satsningar inom vatten- och avlopp.
Lennart Karlsson (V) efterlyse den ekonomiska motprestationen från Idrottsplatsföreningen på 1,5 miljon eftersom kommunen satsat 1,5 miljon på konstgräsplanen i Vaggeryd som invigdes 7 juni.
– Det har klartgjorts i budgetberedningen att de pengarna är utlovade av idrottsplatsstyrelsen och då ska de komma in, svarade Berry Lilja.
Sedan började det hetta till på allvar. Thore Ohlsson (FP) tog upp vikten av höjning av lärarlönerna, pekade på att hans dotter Ewa Magnusson av jäv-skäl är förhindrad att ta upp frågan.
– Bra barnomsorg och bra skola är det viktigaste när det gäller att få folk att flytta hit. Den viktigaste delen är att vi har duktiga lärare. Vi har varit dåliga på att se till att de blivit bra betalda. Nu är det fem år sedan jag hade för dåligt betalt. Nu kommer vi upp i den lägsta nivån när det gäller löner men är ändå den kommun som betalar sämst. Det är inget att skryta med.
Det fick Berry Lilja (S) att regera: – Det är inte vanligt i denna församling med ett brandtal där man talar för sin dotter, det är väldigt unikt. Man är ju här som fullmäktigeledamot.Men finns det andra skillnader som gör att lärarna har halkat efter. Är det tidigare neddragningar eller vad är det?
– Vi ligger dessutom på 15:e plats i riket när det gäller behöriga lärare, men resultaten motsvarar inte det.
Thore Ohlsson menade att det var att förvränga hans synpunkt och att han har större skuld i de låga lönerna än Berry Lilja.
– Men det är viktigt att vi är en attraktiv kommun som drar till sig de duktiga lärarna.
Jan-Olof Svedberg (SD) förutsåg en tilläggsbudget på fem miljoner inom ett halvår för att täcka kostnaderna för försörjningsstödet.
Det trodde inte Berry Lilja som pekade på att det allvarliga i första hand inte är att försörjningsstödet ökar utan att människor mår dåligt av sin situation.