Det har diskuteras vad Polismyndigheten i Jönköpings län gör för att utveckla arbetet med brott i nära relation?
– Polismyndigheten i Jönköpings län arbetar ständigt med att utveckla arbetet med brott i nära relation för att hjälpa de som blir drabbade av hot och våld av närstående, säger Ulrika Gustavsson, chef för familjevåldsgruppen vid Polisenhet Jönköping.
Hon pekar på att myndigheten under året intensifierat arbetet, vilket lett till konkreta åtgärder.
Brott i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och Polisen har ett stort an-var att hjälpa dem som drabbas. Under 2011 anmäldes 618 hot och våld i nära relation till Polismyndigheten i Jönköpings län.
Enligt BRÅ anmäler endast en fjärdedel av de som utsetts för brott i nära relation.
Nu startar informationskampanjen ”Kom till oss” som syftar till att allmänheten ska få upp ögonen för samhällsproblemet och få fler brottsutsatta att våga anmäla.
– Jag tycker det är allvarligt att så många människor som blir utsatta för hot och våld från en närstående. Därför är det viktigt att vi hela tiden fortsätter att utveckla vårt arbete, så att vi kan hjälpa den som blir drabbad på bästa sätt. Nedanstående förbättringar har vidtagits vid myndigheten, noterar Ulrika Gustavsson:
• Kontakt med åklagare av polispatrull direkt på brottsplatsen för snabbt beslut.
• Ny rutin för kontakt med socialtjänsten.
• Bättre teknisk utrustning, till exempel i samband med videoförhör.
• Checklista för att säkerställa att alla poliser vid den initiala riskbedömningen sätter in rätt skyddsåtgärder för den brottsutsatta. Detta sker i samråd vakthavande befäl eller förundersökningsledare.
• Myndigheten har en särskild grupp som arbetar med skydd för brottsutsatta personer. Gruppen bevakar ärenden som kommer in för att se om en strukturerad hot- och riskbedömning behöver genomföras.
• Under ett halvår från och med i början på november får poliser som varit in-blandade i ärenden som rör brott i nära relation en återkoppling från specialistutredare inom området.