Posten börjar med lördagsutdelning igen men blott för en enda lördag.
Syftet är att lördagsutdelning ska säkra julkorten och därmed blir fredag sista dag att posta julkorten.
Denna vecka delar Postens brevbärare ut omkring 30 miljoner julkort.
En undersökning från Posten visar att åtta av tio fått julkort från någon de glömt att skicka till*. För den som glömt någon eller inte hunnit skicka än går det bra att med vanliga sexkronorsportot posta julhälsningarna ända till fredag för utdelning inom Sverige på lördagen. Däremot är det för sent att posta med julfrimärke för att Posten ska kunna lova att hälsningen kommer fram i tid till jul, där var sista dagen den 16 december.
– Julen är Postens mest intensiva dag på året, med volymer som vida överskrider de normala. För att säkra utdelning av julhälsningar och paket före jul har vi i år valt att dela ut post även på lördagen, säger Andreas Falkenmark, chef för Posten Meddelande.
Allt mer kommunikation med vänner och familj sker via mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Samtidigt svarar åtta av tio svenskar att de helst vill ha sina julhälsningar som julkort i brevlådan. För den som vill skapa sin julhälsning i mobilen men vill att hälsningen ska hamna i brevlådan hos mottagaren finns Postens app, Riktiga Vykort.
– För många hushåll är det svårt att hinna med allt som ska göras inför julen. Med vår app kan man in i det sista få iväg en personlig julhälsning med posten. Det gör att man snabbt kan omvandla till exempel bilder i telefonen på sina barn till julkort som vi trycker och som våra brevbärare delar ut dagen efter.
Tjänsten Riktiga vykort innebär att man kan använda ett eget foto och via datorn eller mobilen skriva en hälsning, skicka det till Posten som omvandlar det till ett högblankt stort vykort i A5-storlek som i sin tur delar ut det till angivna mottagare. För att korten ska delas ut inom Sverige före julafton är sista tid för att skicka den 21 december klockan 16:00.
* Resultaten bygger på en undersökning TNS SIFO gjort på uppdrag av PostNord AB. Undersökningen genomfördes under perioden 5 november – 12 november 2012 och omfattade 1.201 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen över 20 år.