Årets sista sammanträde med socialnämnden lämnade utrymme över tillbakablickar på året som gått. Det har varit ett år som gått i samarbetets tecken vilket underströks av både Sören Ståhlgren och Gert Jonsson.
Frågan är om (M) och (S) någon gång tidigare har samarbetet på ett liknande sätt i kommunens drygt 40-åriga historia. Frukterna av det samarbetet är väsentligt förbättrade resultat.
– Det är viktigt att det politiska arbetet fungerar. Om det är kantigt och trubbigt är det svårare att få resultat, Jag tycker att vi har snackat ihop oss bra, det har varit ett öppet klimat fyllt av givande och tagande, säger Gert Jonsson.
Han konstaterar att man inte riktigt fick till det fullt ut under 2011. Men i år har resultaten levererats. Förändringen inom vård omsorg från underskott på åtta-nio miljoner till överskott på en till två miljoner beskriver han som ”jäkligt bra marscherat.”
– När vi gick in i mandatperioden i en oppositionsroll trodde vi inte på stora möjligheter att få inflytande. Jag värdesätter att majoriteten inte satt sig på tvären men det är väl en fråga om ett slags bytesbalans där man får välja på inflytande eller inte inflytande, menar han.
– Om man driver en utmanade politik och kör fränt och motvalls får man inte samma inflyttade. Det viktigaste för en politiker är att få inflyttade för våra idéer. Det uppnår man genom att använda de verktyg som finns. Jag har fått kritik för min ståndpunkt men så länge jag känner att jag får gehör och inflytande och känner att vi kommer framåt kommer jag att fortsätta. Jag vore en dumbom om jag bråkade för bråkandets egen skull. Man ska också komma ihåg att delar av det arbete som utför inleddes under den förra mandatperioden.
Sören Ståhlgren jämför med hur det var mellan 2006 och 2010 och hur det är nu:
– Förra mandatperioden var det väldigt mycket för och emot. Vår första tanke var att försöka skapa en öppen dialog byggd på bred uppslutning kring besluten för att vi skulle kunna arbeta mer långsiktigt. Hade vi inte varit överens hade vi inte nått som långt som vi nu har gjort inom vård och omsorg utan stått och stampat på samma ställe, säger Ståhlgren.
– Men jag vill också framhålla att personalen inom ifo och vård och omsorg lägger ned otroligt arbete. Jag tror att det beror på att de känner att de fått gehör. Samtidigt har båda förvaltningarna fått väldigt många uppdrag att utreda och har bollat de olika förslagen och utrett och utrett. Det har skapat ett teamwork som funkat jättebra och som jag hoppas ska fungera jättebra även i fortsättningen.
Han understryker att det långsiktiga arbetet är särskilt viktigt i en tid när samhället hela tiden förändras.
– Det handlar om långsiktiga processer. Nu har vi till exempel att ta itu med handikappbiten är de statliga pengarna minskar,