Lagom till jul har det kommit en bok om en välkänd värnamobo. Den handlar om litteratören Thure Sällberg och är skriven av Ulf-Göran Helgesson.
Thure Sällberg är en Värnamos mest kända invånare genom tiderna och var en skribent som blev vida känd för lite drygt 100 år sedan.
I Värnamo minns man honom genom att en gata är uppkallad efter honom här finns också Sällskapet Thure Sällberg där släktingar och många andra på olika sätt uppmärksammar Thure S.
Som journalist verksam i bland annat Värnamo går det inte att undkomma Thure S. Man måste helt enkelt bara läsa lite av det han skrivit. Han var humorist, en glädjespridare och kåsör utöver det vanliga.
Jag har själv haft en förkärlek för Thure S sedan gymnasietiden i Värnamo och bokutgivningen sammanfaller faktiskt med ett eget blivande vykortsexponat kallat ”På Thure Sällbergs tid”. Mer om det en annan gång.
Extra roligt blev det därför i går när författaren Ulf-Göran Helgesson skickade e-post: Hej redaktionen!
Vi har ett recensionsex av Thures bok till Er, var sitter Ni? Efter ett svar tillbaka kom Ulf snabbt med: ”Jag sitter just nu på en stubbe i skogen, men om Du tittar in till Peter Groning på XXL-reklam inne på Sohlbergsfastighetens gård i Värnamo så ordnar han ett ex.”
Sagt och gjort, det blev ingen bild på Ulf men en titt in till Peter Groning som faktiskt är släkt med Thure S.
Boken på 175 sidor är väl inget man sträckläser utan man kan ta fram den då och då för att läsa ett kapitel och det kan passa under lata juldagar.
Till slut Ulf-Göran Helgessons eget förord till boken:
I Vernamo, i Småland levde i slutet av 1800-talet en av dåtidens mest lästa svenska folklivsskildrare. Hans namn var Thure Sällberg, signaturen ”Thure S”. Utöver egen lokaltidningsproduktion var han under en lång tid representerad varje vecka i ett 40-tal svenska tidningar med sina humoristiska kåserier eller ”paschaser”, som de också kallades. Även i Nordamerikas svenskbygder blev hans historier en både uppskattad och efterlängtad påminnelse om livet i det hemland som många lämnat för att aldrig återvända till.
Thure Sällberg dog 1908, blott 54 år gammal. De böcker som han utgivit finns bara i enstaka exemplar på bibliotek och antikvariat. I de historiska tidningsarkiven finns däremot hans kåserier och artiklar kvar, levande och förankrade till den tid han levde och verkade i.
Denna boken vill ta fasta på det kulturarv som hans folklivsskildringar utgör och likt en tidsmaskin ger oss tillträde till en svunnen tid och ett svunnet Småland. Thures originalmaterial är därför återgivet med den stavning som rådde i Sverige fram till 1906 och som är enkel att tyda även för den som aldrig tidigare mött den i skrift.
I boken speglas hur Thures humor vill skingra sorger och bedrövelser, egna och andras, ”han går som ett solsken genom köpingen”. Samtidigt är allvaret mycket närvarande i form av märkliga människoöden, nitiska myndighetspersoner och en överhet som inte bär sitt svärd förgäves. Det är en spännande tid som skildras i den lilla köpingen, som blev vida känd för sina stora och välbesökta marknader och den dråplige historieberättaren Thure S.