I år är det tio år sedan denna webbtidning startade och även om vi inte hunnit jubilera ännu så kommer det ett litet firande någon gång framöver.
Per Bunnstad väljer att berätta lite om hur Skillingaryd Nu kom till;
Om man ska göra en kort historia riktigt lång så får vi backa till tidigt 70-tal. Internet fanns inte då men väl datorer. Det egna intresset för datorer väcktes redan under gymnasietiden vid Finnvedsskolan i Värnamo 1969–1973 men inte ens i sinnesvärlden kunde vare sig jag eller någon annan här föreställa sig att det skulle komma ett internet.
1978 jobbade jag sedan två år tillbaka som lokalredaktör på Smålands Folkblads enmansredaktion i Vaggeryd. Det var nog 1978 första datorn kom till redaktionen, möjligen året efter. Det var faktiskt en bärbar dator med vill jag minnas en teckenruta om 15×5 tecken. Man kunde skicka in artiklar direkt till huvudredaktionen i Jönköping genom att ringa och lägga telefonluren i avsedd plats i datorn. Vill minnas att det var så. Tyvärr är det en av få datorer jag inte har kvar.
Nu hade datorn kommit in i mitt liv på allvar och de här åren formligen slukade jag allt kring datorer. Vid sidan om idrotten och lokalhistoria blev det mitt stora fritidsintresse. I mitten av 80-talet dök macdatorer upp och drömmen om en egen mac fanns där tidigt. Men som för de flesta var det en utopi att som privatperson för 25 år sedan köpa en dator.
Det skulle dock komma en förändring. Vid randen av 1980-talet sålde Smålands Folkblad sin veckotidning Finnveden till Lars Rendahl vid A-pressen. A-pressen var föregångare inom teknikutveckling och Lars Rendahl kom till Gislaved där Finnveden kom att ha sin huvudredaktion. Med sig hade han macdatorer.
Första dagen framför en mac, att få känna på den, att få börja jobba vid den direkt: vet ni hur ett litet barn är på julafton när det öppnar sina paket? Då vet ni hur hur det kändes.
Man kan ju inte bli kär i en maskin men man kan beundra den, leva med den. Allt sedan den där dagen för nästan 25 år sedan har den funnits vid min sida. Än mer uttalat blev det när jag fick möjlighet att köpa min första bärbara dator.
Internet hade i ungefär samma veva – kring 1990 – börjat göra sitt intåg och liksom med datorer slukade jag allt kring detta nya ”fenomen”. Jag förstod direkt att det här skulle bli en framgång men att det skulle bli det så till vida trodde nog ingen.
Tillbaka till 1981
När Smålands Folkblad lade ned sin lokalredaktion i Vaggeryd 1981 blev jag tvångsförlyttad till Jönköping och året där är nog den enda gång under min tid som journalist som jag inte trivts så jättebra. Det handlade inte om arbetskamraterna för de var helt ok. Däremot hade jag svårt med vissa andra saker, men det är en annan historia.
Under den här tiden började jag fundera på att jobba som frilans i stället. Jag gjorde upp planer men i ungefär samma veva fick jag erbjudande om att helt flytta över till Finnvedens redaktion i Värnamo.
Tanken på att jobba helt på egen hand fanns kvar och den 1 juni 1990 bildade jag så Finnveden Information AB och började frilansa. Den första investeringen blev en mobiltelefon och en macintosh SE30. Både ”hundbenet” och ”macen” finns kvar från en tid då så mycket hände. De finns nu i mitt privata lilla museum.
Det blev en kort tid som frilans då det kom en lågkonjunktur och dags att gå tillbaka till jobbet på Finnveden, som i nästan samma veva fick problem. Lars Rendahl hade även köpt Smålands Folkblad och det resulterade snart i konkurs för båda tidningarna.
Internet var i antågande och efter att ha läst om det i pressen började jag så smått lära mig lite. Lite blev snart mer och mer men allt arbete på tidningen – nu delägare – gjorde att jag bestämde mig för att drömmen om en egen hemsida fick läggas åt sidan. Jag hade dock gjort en version av en hemsida som dock bara fanns i den egna datorn. Intresset kom dock tillbaka när Aftonbladet 1994 skapade en webbtidning. Tror att det var året därpå som jag skaffade mitt första modem och e-postadress via swipnet.se.
Jag gillade aldrig att koda och började kika på programmet dreamweaver där programmet gjorde det tunga jobbet.
Efter mycket om och men kom jag så igång med dreamweaver – vid årsskiftet 2001–2002. Så startade arbetet med att lansera Skillingaryd Nu och jag hade Martin Holmberg på Skilltryck som läromästare. Han är inte bara en trevlig kille utan också kunnig på det mesta inom internet/data.
En av dagarna i april 2002 med förberedelse för sis.nu och skillingaryd.nu: Martin Holmberg, Erik Bunnstad och Per Bunnstad till vänster, Martin Holmberg och Dagh Bunnstad i mitten bilden samt till höger Martin, Dagh och Erik. Bilderna är klickbara.
Jag och mina grabbar jobbade tillsammans med dreamweaver och den 15 april 2002 var www.sis.nu klar för lansering. Sex dagar senare även www.skillingaryd.nu.
Första tidens nyheter på Skillingaryd Nu – lite skillnad mot i dag. Bilden är klickbar
Syftet med www.skillingaryd.nu var till en början att ge lite korta nyheter men kanske ännu mer att vara en portal för Skillingaryd med omland. Det blev egna sidor för de föreningar jag var engagerad i och mycket historiskt material. Det var också en kanal att puffa lite för nyheter i Finnveden där jag alltjämt var anställd. Skillingaryd.Nu var en hobby och kom att vara så i fem år.
Den 31 maj 2007 slutade jag på Finnveden för att börja på lite drygt halvtid på Sveriges Filatelist-Förbund. Därmed gällde det att få ytterligare en födkrok och jag började jobba än mer med Skillingaryd.Nu, dock utan att kunna ta ut mer än någon enstaka månadslön förrän fem år senare. Först 2011–2012 har det börjat bli lite ekonomi i bolaget och framtiden ser mycket ljus ut. Det är visserligen arbete sju dagar i veckan, nästan året om. Oftast är det dagligen 8–10 timmar vid datorn men det är fortfarande lika roligt att presentera snabba nyheter och även berätta om hur det var förr. Helt enkelt kika lite i backspegeln.
Under 2009 utvidgade vi vårt bevakningsområde till hela Vaggeryds kommun och det visade sig vara ett lyckodrag.
Så småningom engagerade jag även Kåre Boberg på deltid och han är i dag anställd på 50 procent av heltid men ska upp ytterligare under 2013.
1 januari 2010 drog vi på allvar igång Värnamo.Nu. Här har vi lyckats mycket bra på sportfronten, lite sämre nyhetsmässigt och annonsmässigt där det hittills varit trögt. Vi vet dock att sidan ligger i tiden och hoppas skaffa lite muskler så att den kan attrahera fler.
Finnveden Information AB har hunnit bli över 20 år och vår verksamhet är i dag till 95 procent inriktad på våra webbsidor. Vi gör också lite annat som en personaltidning åt Uppåkra, hjälper några företag med olika webblösningar och gör tabloidsidor med TV-program till ett antal tidningar över hela landet.
Framför allt jobbar vi för att det är roligt – vi har tusentals nöjda läsare varje dag. Skillingaryd Nu/Vaggeryd Nu har exempelvis över 3.000 besökare varje dag och på en vecka är det över 8.000 besökare. Det handlar då om besökare med unika ip-adresser.
2012 har vi avslutat med att mobilanpassa våra sidor och så sent som för två dagar sedan införde vi ett bra bilspel.
2013 kommer för oss att betyda att vi fortsätter att höja kvaliteten på våra sidor med bland annat en förbättrad familjesida.
Vi har alltså hunnit bli drygt tio år som webbtidning och ser fram emot de kommande tio. Utvecklingen går fort och det är spännande att följa med den så gott det går. Som tur är har jag tre barn som alla är dataintresserade, en av dem har det till och med det som sitt levebröd. De hjälper alla till med framför allt tekniska lösningar så nog kan man säga att det är ett familjeföretag som nu närmar sig de 25.
Samtidigt: utan alla läsare och frivilliga medarbetare som skickar in bilder, tips och på annat sätt vill ha en levande webbtidning för kommunen skulle vi inte ha nått så långt som vi gjort. Tack till er alla och till övriga läsare!
Gott Nytt År!
Tack för en jättebra tidning. Jag läser den varje dag. Gott Nytt År och tack för historien om de 10 åren. Ytterligare ett bevis på att tekniken går snabbt framåt.
Håller med Kristina. Tack för fantastisk nyhetsuppdatering! Läser den varje dag. Gott slut och Gott nytt 2013!
Mvh Ewa Magnusson
Även jag tackar. Det är inte alla kommuner som har en digitaltidning. Gott nYtt År och god fortsättning på er tidning.
För oss Vaggerydsbor i förskingringen är det ett utmärkt sätt att hålla sig ajour med hembygden.
Ja för oss som hamnat i periferin, efter många år i kommunen, är denna sida jättebra!
Gott Nytt År till både Per och Kristina N.
Som Halmstadsbo numera är tidningen en perfekt länk med min gamla hembygd. Går in bett par gånger minst per dag. Jobba vidare, kämpa på.
Ja – stort tack för fint arbete! Lägg upp ett projekt på http://www.fundedbyme.com så att man enkelt kan skicka in lite sponsorpengar till sajten? Gott nytt!
Grattis till de tio åren och lycka till även i fortsättningen med denna tidning. En bra länk till hembygden vart man än i världen befinner sig.
Gott nytt själva och tack för de första 10 åren av lokala nyheter