Nästa vecka väntar den årliga kyrkogårdsvandringen i Byarum. Då kommer besökarna att mötas av en nyrenoverad stiglucka.
Stiglucka?
Ja, vi talar alltså om själva kyrkoporten för övrigt den enda i sitt slag i den här delen av länet.
Porten till kyrkogården i Byarum uppfördes 1828 för att hedra minnet av drottning Eugenia Desiderias besök i Byarum i augusti 1827. Hon var maka till kung Carl XIV Johan och gav efter besöket i Byarum sitt nådiga tillstånd till att kyrkan fick hennes namn.
– Innan stigluckan byggdes 1828 gick vägen förbi kyrkan på motsatta sidan, alltså mellan kyrkogården och Byarumssjön, berättar kyrkogårdsvaktmästare Håkan Johansson.
– Det var inte bara porten som uppfördes 1828, vägen flyttades och även andra markarbeten utfördes.
Stigluckan har i princip inte renoverats sedan den byggdes för cirka 120 år sedan. Det har allt tydligare kommit att märkas på senare år. Företaget Vattentornet som ansvarar för byggnader av det här slaget lät utarbeta en underhållsplan för kyrkporten som under sommaren har verkställts av Staffan Bergström från Lidhult och Tommy Melander från Vaggeryds Plåtslageri med assistans av snickaren Börje Åkerhag.
Porten har nu fått nytt tak och själva putsen har kalkats om. Dessutom har textplattan förgyllts, grindarna har blästrats och målats svara.
Andra mer iögonfallande förändringar på kyrkogården är den nya stolpbelysningen. De gamla ljusgloberna från 1970-talet har ersatts av så kallad slottsgårdsarmatur, inte olik gamla tiders gaslyktor i men som förstås är betydligt mindre till formatet.
Många besökare har de senaste åren kunnat konstatera att kyrkans tornur inte har kunnat ge något besked om rätt tid. Under en tid har visar varit nedmonterade.
– Man skulle kunna säga att tiden har stått still i fyra år. Men nu har tornuret fått en rejäl översyn, bland annat har kugghjulen bytts ut, säger, kyrkogårdsvaktmästare Lars Andersson.
Under 2010 har också den nya askgravlunden på kyrkogården tagits i bruk. Den omfattar en gemensam smyckningsplats samt ett stenblock i granit där en metallbricka med den bortgångnes namn kommer att sitta kvar i 25 år. Därmed finns fyra olika typer av gravplatser på kyrkogården; kistgravplats, urngravplats, den helt anonyma minneslunden samt askgravlunden.
Stigluckan från 1828 har under sommaren fått en första rejäl översyn.
Textplattan på porten har rengjorts och fått ny förgyllning.
Det är en vacker port man möts av i Byarum, en stiglucka.
Lars Andersson vid minnessten i den nya askgravlunden.
Kyrkogårdsvaktmästarna Lars Andersson och Håkan Johansson kan konstatera att ljuspunkterna på kyrkogården har fått nytt utseende.