För den idrottsintresserade är ett besök på biblioteket i Skillingaryd ett måste under någon av de följande veckorna. Där visas nämligen Per Bunnstads segerrika utställning om OS 1912.
Till och med i Skottland är man nyfikna på vad som hände för drygt 100 år sedan i Stockholm. Vid en skotsk frimärks- och vykortsutställning i Perth hösten 2012 tog Per Bunnstad nämligen som förste svensk guld med den OS-utställning som nu visas i Skillingaryd.
OS-exponatet visades två gånger vid jurybedömda utställningar i Sverige och fick då 81 respektive 82 poäng. Det var kanske inte riktigt vad han hade hoppats på men Per tog till sig kritiken, gjorde om upplägget och belönades med hela 90 poäng i Skottland. En drömgräns var därmed uppnådd eftersom så höga poäng är sällsynta.
Bakom utställningen ligger år av arbete med en forcering förra vintern och våren. Själv uppskattar Per Bunnstad tidsåtgången för projektet till 300-400 timmar. Men frågan är om det räcker.
– Jag började på allvar samla vykort för 15-20 år sedan och när jag 2004 såg en utställning om Stockholms -OS bestämde jag mig för att göra något liknande, berättar han.
Fakta i fallet Stockholms OS är lätt att hitta. Men bilderna erbjuder ett större motstånd, även om bilderna finns.
– Vad vi nog inte har klart för oss är att arrangemangen var så kommersiella. Ett förslag i Stockholm hade ensamrätt och levererade sammanlagt 320 bilder som såldes till publiken och dem har vi förstås gott grepp om. Men det togs naturligtvis fler bilder än så. Villkoret för att det få användas i utställningen är att det är vykort, alltså med rader på baksidan, berättar han.
Men det såldes långt mer än bilder från tävlingarna, som andra slags souvenirer och det arrangerades en lång rad fester. OS-affischen målad i jugendstil av Olle Hjortsberg med en lättklädd man i centrum vållade en smärre skandal. I Kina ansågs den ”såra kinesernas anständighetskänsla”.
Med hjälp av 200 bilder och åtta olika teman tar oss Per Bunnstad oss genom spelet i kulisserna som gav Stockholm OS, via konstruktionen av anläggningarna och därefter själva tävlingarna. Tyngdpunkten i bildmaterialet ligger på de svenska OS-deltagarna och deras prestationer och håller en fantastisk kvalitet.
Tänk vad de kunde 1912.
Per Bunnstad, en svensk som tog guld på de brittiska öarna 2012. Dessutom i OS-sammanhang…
En bild från utställningen:Hans Jagenburg hoppar 186 på samma arena där Patrik Sjöberg 1987 tog 2 42.
Olle Hjortsbergs omdiskuterade OS-affisch som vållade anstöt både här och där.
Jim Thorpe, världens främste idrottsman i decennier, diskades för professionalism och blev av med två OS-guld som han återfick efter sin död.
Ett härligt kameraskott från 1912: Knut ”Knatten” Lindberg vinner ett försöksheat på 100 meter.
OS-affisch från 19212.
.
GRATTIS Per till den fina utmärkelsen!!!