På fredagen kom ett glädjebesked till Fenix Kultur- och kunskapscenter:
Skolan har fått en tvåårig utbildning till möbeltekniker på högskolenivå med start höstterminen 2013.
– Ja, vi är lite i glädjerus här, berättade utbildningssamordnare Mattias Lindqvist Toftgård.
Anledningen till glädjeyttringarna är att det i höstas blev avslag på en liknande ansökning om en annan liknande utbildning i möbelproduktion med mer design-inriktning.
– I och med att sista årskursen i en liknande utbildning går ut till hösten passar det här bra., säger han.
– Det som skiljer de två utbildningarna åt att är den nya utbildningen inte är inriktad på formgivning utan på produktionstekniska detaljer och att den som fullföljer utbildning också får en titel , möbelproduktionstekniker. Så är inte fallet med den utbildning som nu pågår. Man kan säga att den nya utbildningen blir mera vass och slipad mot möbelproduktion än den gamla.
Utbildningen har fått sin utformning med stöd av en särskild ledningsgrupp. Då ingår representanter från möbelföretagen Ekdahls, Kinnarps, Swedese och A2 Design-Sströmslund. Utan deras medgivande, önskemål och stöd hade den här utbildningen inte blivit verklighet.
Möbelproduktionen i kommunen seglar i medvind just nu. Vid Möbelriksdagen i Lammhult tog företag från kommunen hem tre förstapriser i olika tävlingar och som ett brev på posten kom ansökan om medlemskap i Möbelriket. Som grädde på moset kommer nu det här. Ingen kan klaga på tajmingen.
Mattias Lindqvist Toftgård ser resultatet som en samverkan mellan goda krafter; skola, politik, näringsliv som var och en på sitt håll har talat väl och ”lubbat” för den här utbildningen samtidigt som behovet har funnits.
– Vi hade lite på känn att det skulle gå så här med vår ansökan. Man har väl från Yrkeshögskolan sett vad som händer , att näringsliv och myndigheter satsar på den här regionen, att vi är på rätt väg, säger han.
– Därför känns det lite som en Grand Slam, vi sökte en högskoleutbildning och fick utdelning på den medan andra som lämnade in ansökan om flera olika utbildningar inte fick någon.
Det kommer att erbjudas sammanlagt 15 platser i den nya utbildningen som ger 400 poäng och som utöver stödet från det lokala näringslivet också backas upp av Linnéuniversitet i Växjö. Samordnare för utbildningen blir Mattias Toftgård Lindqvist.
Mattias Toftgård Lindqvist ska leda utbildningen. Här tillsammans med Oskar Larsson som genomgått en liknade utbildning på skolan.