Bengt Dahlqvist (M) och fyra andra debatterar landsbygdsfrågor.
Landsbygden riskerar att förlora 7.000 miljoner!
I början av februari tas det avgörande beslutet om EUs långtidsbudget och då avgörs hur ekonomiska medel ska fördelas mellan medlemsländerna. Det är ett beslut som blir avgörande för sysselsättning, tillväxt och uthållig livsmedelsproduktion i Sverige.
Det handlar om en miljard om året de närmaste sju åren som vi riskerar att förlora om vi inte agerar.
Andra länder med likartade förhållanden som Sverige, exempelvis Finland och Österrike har redan förhandlat fram en bibehållen nivå på sina landsbygdsstöd.
Vi moderater i länet är oroade över att inte regeringen kraftfullt driver de svenska intressena när det gäller att slå vakt om den svenska livsmedelsproduktionen. Nu finns en risk att Landsbygdsprogrammet i Sverige minskas med 20%, vilket får stora konsekvenser för landsbygden. Den gemensamma jordbrukspolitiken är en del av EU-budgeten som är avgörande för svensk landsbygd.
Det svenska jord- och skogsbruket står för cirka 7 procent av BNP och har en viktig roll för sysselsättningen i hela landet. I många landsortskommuner står jord- och skogsbruket för över 20 procent av den lokala BNP. Att vi har konkurrenskraftiga företag inom de gröna näringarna är viktigt för den ekonomiska tillväxten i landet.
Klimatet, tillgången till vatten, bra infrastruktur, välutbildade företagare, gott djurskydd och miljöanpassade odlingsmetoder ger goda möjligheter till en livskraftig jordbrukssektor i Jönköpings län. Alla möjligheter för att stärka livsmedelsproduktionen inom ramen för EUs budget måste tas tillvara och är en förutsättning för en fortsatt stark och oberoende svensk matproduktion.
EU-ersättningarna hjälper till att bevara den biologiska mångfalden, vallstöd och investeringar i djurvälfärd skapar bättre miljö, nya jobb och ökad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket. En neddragning av EU-ersättningarna kommer att innebära färre jobb och minska den svenska konkurrenskraften.
Vi Moderater är principiellt emot de passiva ersättningarna som driver upp mark- och arrendepriserna.
Vi vill istället att jordbrukets produktion och det goda arbetet med att bevara det öppna landskapet och den biologiska mångfalden skall prioriteras och vara grunden för EUs ersättningar.
Nu har den svenska regeringen ett vägval att göra. Att passivt se på när möjligheterna försämras för landsbygden eller att aktivt arbeta för att stärka konkurrenskraften för svensk matproduktion genom att säkerställa ett bra återflöde av medel från EU.
Bengt Dahlqvist (M) Region Jönköping ordf
Niclas Palmgren (M) Kommunstyrelsens ordf Gislaved
Arne Ottosson (M) Kommunstyrelsens ordf Gnosjö
Thomas Werthen (M) Kommunstyrelsens ordf Habo
Henrik Jansson (M) Kommunstyrelsens ordf Mullsjö