Carina Hägg (S) från Värnamo och Thomas Strand (S) från Vaggeryd med flera debatterar.
Höj taket i sjukförsäkringen
Väl fungerande trygghetsförsäkringar är en förutsättning för ett framgångsrikt samhälle. När sjukdom eller arbetslöshet inte leder till kraftigt sänkt levnadsstandard, utan till insatser för återgång till arbete, blir Sverige starkare. Människor får framtidstro och fler kan jobba.
För oss socialdemokrater har detta samband mellan människors trygghet och en fungerande arbetslinje alltid varit självklart. Denna insikt lade grunden för den moderna välfärdspolitiken, och har i dag starkt stöd inom internationell välfärdsforskning.
Tyvärr väljer regeringen en annan väg för Sverige. Under de senaste årens försämringar av de gemensamma försäkringarna har många slagits ut från arbetsmarknaden, i stället för att få rehabilitering och utbildning. Över 60.000 människor har utförsäkrats.
En oroande utveckling är också att taken i försäkringarna urholkas. Länge byggde vår välfärdsmodell på att ingen ska behöva drabbas av en kraftig standardförsämring om man blir sjuk eller arbetslös. Taken i försäkringarna skulle vara så höga att de flesta löntagare omfattades.
I dag ligger taket i sjukförsäkringen långt under genomsnittslönen i Sverige. Nära hälften av alla heltidsarbetande män och en tredjedel av alla heltidsarbetande kvinnor hamnar ovanför maxgränsen. Allt fler medelinkomsttagare drabbas av de låga taken.
Detta är ett tydligt avsteg från idén om socialförsäkringar byggda på en riktig arbetslinje. Många får inte en rimlig ersättning i förhållande till sina arbetsinkomster. Därmed är den jobbfrämjande tanken bakom försäkringen bruten: Den som ökar sin inkomst ökar inte längre sin sjukpenning.
I grunden handlar frågan om vilken typ av trygghetssystem vi vill ha. När sjukförsäkringen förändras till ett lågt grundskydd växer behovet av privata försäkringar. De som har möjlighet och råd tvingas ta extra försäkringar. Andra får kanske inte teckna någon försäkring alls, eller måste betala en hög premie.
Vi socialdemokrater är tydliga med att trygghetsförsäkringarna måste omfatta alla. Därför vill vi omedelbart höja taket i sjukförsäkringen. En sådan lösning håller inte bara ihop samhället, utan skapar också förutsättningar för hög sysselsättning och framtida tillväxt.
Nu är det hög tid för regeringen att bli tydlig med sina avsikter. I dag finns ett brett stöd för höjda tak, men Moderaterna stretar envist emot. Ska vi tolka det som att man vill ha en utveckling mot privatiserade trygghetssystem?
Medborgarna förtjänar ett svar: Varför höjs inte taket i sjukförsäkringen?
Carina Hägg (S) riksdagsledamot Jönköpings län
Thomas Strand (S) riksdagsledamot Jönköpings län
Peter Persson (S) riksdagsledamot Jönköpings län
Helene Petersson (S) riksdagsledamot Jönköpings län
Tomas Eneroth (S) viceordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott
Förstår er fullständigt med de löner ni plockar ut! Sjukpenning berör ju inte er heller?
…och vad säger Observer om personerna som är utförsäkrade? Det är ca 60.000 personer.
…och vad säger Observer om han själv hamnar i ”utförsäkringsfasen”?
Intressant att få kommentarer.
Ett sjukt system med sjukförsäkringen tyvärr! Konstigt att inte oppositionen lyckats få med sig (SD) på en ändring av detta? varför höjde ni inte alla sk tak när ni satt vid makten? Då rådde högkonjunktur och ändå lyckades ni inte höja taken! Mycket snack och liten verkstad kan man säga. presentera ett samlat alternativ till dagens regering så blir det nog fart på Reinfeldt med anhang skulle jag tro, tyvärr är det enda som ni i opposition gör är att tycka saker utan några reella förslag! & Lika sjukt är de avgångsvederlag som fd riksdagsmän får och har fått, en minst sagt berättigad fråga i dagens läge. Nu sent omsider blir det ändring, inte för de som sitter nu utan för de som blir valda i nästa val. Inte illa när en av kommunens fd riksdagsmän kan ta ut över 600 000 kronor om året, rimmar illa med de svaga i samhället… Vi kan bättre tillsammans.