– Skrota den nuvarande kostorgansiationen. Återupprätta huvudköken på Furugården och Sörgården samt Fågelforsskolan och Hjortsjöskolan. Tillsätt en kökschef för det fyra platserna med ansvar för en egen budget.
Det är huvudkraven i det uttalande som PRO-avdelningarna i Vaggeryd, Skillingaryd och Hok på torsdagen antog vid sina respektive årsmöten. . Det är ett radikalt förslag som i korthet innebär att man vill skrota den nuvarande kostorganisationen. Nyckelpersonerna i PRO-förslaget blir de fyra husmödrarna/kökscheferna. Med utgångspunkt från sin budget får de möjlighet att skapa egna menyer som skiljer sig från vad som erbjuds på de övriga tre huvudököken.
– Det ger husmödrarna möjlighet att sätta smak på maten. Dessutom ska man inte förringa betydelsen av den arbetsglädje som man får på köpet, menar Bo Holst, ordförande i PRO i Skillingaryd.
Reine Frisk, ordförande i PRO Vaggeryd håller med.
– Vårt förslag ger också möjlighet för husmor att inhandla maten lokalt. Det finns producenter i närområdet som kanske inte kan leverera de mängder som krävs i ett stort centralkök men som producerar tillräckligt för att leverera råvaror som potatis, morötter till mindre enheter, säger Frisk som också pekar på att den mat som blir över kan värmas upp och ätas nästa dag av konsumenterna.Den möjligheten ges inte med cook&chill-metoden.
Förslaget går stick i stäv med den utredning som gjordes 2012 av konsultföretaget Dinig Development. Där konstaterade man att det tillagningssystem, Cook&chill, som idag används är optimalt.
– Man tror att det är effektivt men det är det inte, det sker en utveckling hela tiden . Det som man tyckte var effektivt och ”inne” för 25 år sedan är det inte längre, säger Bosse Holst.
– Halvfabrikat och fabrikstillagat är inte längre det som gäller. Tvärtom har det ju visat sig att folk mår bättre ju närmare man befinner sig den plats där maten lagas.
Ett intressant förslag som bör tas på största alvar.
Äldres mat är viktigt och med detta upplägg kan vi skapa både kvalité, mångfald och valfrihet.
Bra jobbat !!
Bra!
Ett mycket bra förslag som jag innerligt hoppas förverkligas.
Hurra, det bästa förslaget på länge! Vi är många föräldrar som tyckt det i åratal!
Verkligen på tiden, att alla får njuta av maten och inte bara få en tallrik med oaptitlighet som inte luktar något… Matlukt av riktigt lagad husmankost får nog många av de äldre att äta bättre och lite fetare mat som de behöver och framför allt få en guldkant på sin tillvaro, servera gärna ett glas vin också…
Mycket bra förslag. Som det är nu så serveras äldre som bor på landet ”fesljummen” mat, brunsås och söderkokta grönsaker som absolut inte får värmas i micro på plats. Ej heller sparas till senare. Vad händer, maten slängs. Cook&Chill är inte bra. De som äter på plats ex. Furugården m.m, där är ju maten varm men god, nja jag vet inte jag.
Håller helt med. Ett mycket bra förslag värt att jobba vidare med.
JÄTTEBRA Då kanske vi får ätbara potatisar, vilka nu kan vara som studsbollar ibland.Stekt ägg till pytt i pannan etc.
Ett kanonförslag, även för våra skolbarn, med själgående kompetenta kökschefer.
Hoppas bara att dom ansvariga ska ta den förslag på allvar. Kanonbra. Driv det vidare.
Vill tillägga att det alltid påtalades från områdeschefen inom hemtjänsten t.ex.att maten måste hålla 60 grader när den serverades från våra äckliga blåa kladdiga väskor (trasiga dessutom). Den höll inga 60 grader kan jag säga. På sin höjd 30 grader kanske som dessutom inte fick värmas ytterligare. Skandal varje gång man skulle servera.
Mycket bra förslag att återupprätta huvudköken och laga maten sjäva!