Ersättningar till Carina Ödebrink (S)-politiker från Vaggeryd ska granskas av landstingets lönedelegation.
Carina Ödebrink är sedan tiotalet år tjänstledig från sitt ordinarie arbete som förskollärare. Anledningen till granskningen är att hon begärt kompensation för förlorad arbetsinkomst utöver ordinarie timarvode. Från årsskiftet upphörde nämligen en ersättning från landstinget från hennes tid som deltidspolitiker på landstingsnivå. Beloppet som landstinget ska granska är drygt 5 000 kronor.
Vaggeryds kommun ser däremot inga problem och har hittills betalat ut en ersättning för förlorad arbetsförtjänst på cirka 5 000 kronor.
– Helt solklart, säger kommundirektör Bengt-Olof Magnusson om agerandet från kommunens sida.
Carina Ödebrink framhåller att hon utgått från det regelverk som gäller.
– När jag sedan fick signaler om att det inte håller blev jag förvånad. Därför är det viktigt att verkligen reda ut oklarheterna. Vi har därför gett i uppdrag till kommundirektör Bengt-Olof Magnusson och landstinget reda ut vad som gäller, säger hon.
Inget Förvånar mig längre.Är all moral borta.
Borde inte folkvalda gå före med gott exempel.
Finns det fler som får dubbel lön?
Vi?? Vilka vi kan ge uppdrag till kommundirektören?
Om jag minns rätt skall i Vaggeryds kommun förlorad arbetsinkomst styrkas med intyg från arbetsgivaren.
Med vi menar hon nog sig själv och kommunalrådet, de kör ju sitt eget race lite utanför demokratin ibland. var det inte en C-politiker som inte riktigt kollade reglerna? De som mycket har vill ha mer gäller när S-toppar kommit upp sig, tex Juholt, verkar det som, frågan är om inte mer än dubbelt så hög lön som man hade innan borde räcka kan man ju undra? Bra signaler till de svaga i samhället…
Se där ja då var det dags igen.
I vanlig ordning kommer en rad försök till bortförklaringar av typen ”jag visste inte” eller ”det är någon annans fel”. Ödebrink borde Inte engagera kommunens högre tjänstemän i sådant hon själv borde reda ut. De har förhoppningsvis annat att göra.
Om jag förstått det rätt har Carina tjänsledigt med lön från kommunen,hur kan man då tro eller få för sig att man ska ha ersättning en gång till för samma tid.
I så fall otroligt bra villkor ,vem har det mer på det viset.
Är inte problemet att vi utan beslut fått ett tredje kommunalråd? Vi har två, ett från de styrande och ett från opposition. Det är demokratiskt riktigt, men frågan är om det egentligen behövs.
När sedan en tredje vill ha sin inkomst från det allmänna blir det problem. Jag tvivlar inte en sekund på att det finns att göra, men arvoderingen avgör vad man får betalt för. Är man fritidspolitiker har man en låg ersättning för uppdraget, samt en ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Vill man mer, så tar man ett ordförandeuppdrag, då blir det högre ersättning, men rimligtvis ingen ersättning för förlorad inkomst.
För er som inte är fritidspolitiker kan jag avslöja att de flesta fritidspolitiker har kommunen som arbetsgivare eller är pensionerade (en egen uppfattning utan vetenskaplig eller undersökande, bara det jag sett i de nämnder och styrelser jag suttit i).
De flesta möten i nämnder och styrelser sker på arbetstid, det gör att du utesluter dem som har ett arbete som kräver närvaro på normal arbetstid.
Det är ett demokratiskt problem.
Det är lite intressant att kalla sig fritidspolitiker, när man har all sin inkomst från politiska uppdrag. Det är kanske förklaringen till att det nu är en tvist om vad som är rätt och fel.
Min rekommendation är:
Skaffa en piga (RUT) som håller reda på alla papper, eftersom Carina samtidigt sitter på ett mycket stort antal förtroendeposter, minst 24 politiska uppdrag i kommun och landsting, och dessutom i en del andra mer eller mindre ideella föreningar. Jag tror inte ett ögonblick på att Carina har gjort detta medvetet, där har hon mitt fulla stöd även om jag inte har samma politiska uppfattning som hon. Men problemet är mångsyssleriet i politiken och där är inte Carina ensam, det finns många fler i kommunen som sitter på alldeles för många stolar samtidigt och då kan man inte till fullo sköta sina åtaganden hur duktig man än är, dygnet har ju bara 24 timmar, och det farligaste i det sammanhanget är att man tappar kontakten med verkligheten (samhället), och vanliga människor uppfattar tyvärr politikerna för en grupp för inbördes beundrare. Nu när drevet går, stå på Dig Carina, jag tror inte att du har gjort något medvetet fel!
Grodor, pudlar, timeout andra liknande uttryck har blivit benämningar på politikers beteende då de blivit påkommna med fingrarna i syltburken.
Varför har en del en ”gräddfil”
En vanlig ”dödlig” kan inte skylla
på regelverket
Hur kan man tro att det inte är medvetet? Om man har en lön och är tjänstledig kan man väl inte tro att man kan få en ersättning till för förlorad inkomst. Vilken inkomst har man förlorat?
Fru Ödebrink borde kunna förstå reglerna. Om inte är det illa med tanke på att hon ska ”leda” kommunen.
Skulle vilja veta hur länge man egentligen kan vara tjänstledig .. 10 år tycker jag verkar lite långt..