– Vi vill behålla nuvarande modell för tillagning av mat eftersom transport av varmhållen mat är ett väsentligt sämre alternativ.
Den sammanfattningen gör tre kommunala chefer i ett brev till kommunstyrelsen kallat ”sammanfattade synpunkter på vår kostorganisation.”
Brevet är undertecknat av kostchefen Ove Gustavsson, chefen för barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Hagström, chefen för fastighetsenheten Georg Theodoridis och kommundirektör Bengt-Olof Magnusson.
De fyra menar att det skulle bli alldeles för dyrt med tillagning av mat vid varje enhet. Kostnaden beräknas till 100 miljoner kronor och dessutom krävs det enligt de kommunala cheferna ett personaltillskott på åtta personer.
Men man vill att kommunen ska anställa en måltidsutvecklare/kökschef som tillsammans med personalen ska utvecklas dess kompetens.
Man pekar på att samtliga lokaler som idag använts av besiktigats av kostchef och fastighetschef. De åtgärder som krävs på kort sikt har utförts medan de mer långsiktiga åtgärderna måste diskuteras i i budgetarbete. Man vill också återkomma när det gäller måltidernas kvalitet kostnader och miljöpåverkan.
Jag anser att kostnaderna i längden, för att maten inte håller optimalt näringsinnehåll, blir större om man behåller cook´n chill. Kunskaperna för hur kosten påverkar barnens hälsa och studieprestationer bör uppdateras i kommunen.
Är det någon av kostcheferna som tex vet hur msg- även kallat natriumglutamat, påverkar elevernas hälsa? Finns det fortfarande kvar i skolmatsalarna? Står det fortfarande till förfogande som bordskrydda eller har man äntligen tagit bort det? Vad anser man vara viktigt när man tar beslutet om att arbeta för att behålla den nuvarande formen av mathållning i skolorna? Nedkylniing och ekonomi är två faktorer man talar om här i inlägget, hur många andra faktorer har man vägt in? Mvh Teresia Intresserad av att delta i debatten- för framtidens vuxna!!
Jag intresserar mig också för den fortsatta kunskapsinhämtningen och NÄR kommunen vill återkomma med information om måltidernas kvalitet och miljöpåverkan. Jag hoppas det blir en fri diskussion INNAN man skall passa in den i budgeten och att den blir öppen. Det är ett framsteg att denna fråga lyfts och jag ser fram emot att Vaggeryds kommun såsmåningom kan vara ledande i frågan och en förebild för andra kommuner (av de som ligger efter).
Var äter kommuncheferna sin lunch,har sett dem på Hooks Herrgård ett flertal tillfällen det blir inte billigt för oss skattebetalare som får betala själva,de skor sig nog på oss.
Det är dags att något görs åt denna matsituation som råder i kommunen. 100 milj känns som en väl underbyggd siffra.
Tvinga samtliga styrande i kommunen att äta den delikata mat som serveras vid skolor och äldreboende.(Åtminstone en termin) Titta på andra kommuner som frångått cook and chill och lär av dessa!!
Har sett att en hel del av kommunens chefer och övrig personal äter på ex på Järnvägshotellet. Det finns många som tar med egen matlåda och sitter nu på den nya nyligen iorninggjorda peronalmatsalen på Skillingehus. den lokalen var en dyr historia för oss skattebetalre men fint blev.
På tal om att laga mat åt de äldre finns det förmodligen kök både på Furugården och Sörgården för att laga åt vissa äldre. Att laga mat ute på landsbygdsskolorna blir väldigt dyrt när tillagningsköken är borta.Det finns mycket att fundera på när det gäller kvalitet. Men att det går att ändra på tillagningen i andra former det går om bara viljan finns.
Ursäkta men de 4 cheferna som har skrivit under ett brev om att det i princip är bra och ekonomin kan bli lidande. Nu är det så mina herrar att det är politiken som bestämmer och medborgarna. Tyvärr han med plånboken, kommundirektören , bestämmer lite för mycket ibland. Personalmatsalen ett exempel blev ca 2 miljoner dyrare än startpriset ingen visste slutsumman förrän den kom på bordet.
100 miljoner med ny kosttillverkning. Frågan är: Hur mycket kostar det nu nu ?
Skolmaten är INTE dålig. Hur många av er föräldrar har ätit av den?? Naturligtvis, står ni själva i era kök om kvällarna och lagar mat till era kära barn, från kostcirkelns alla hörn. Absolut inga halvfabrikat där inte! Ni vill bara att barnen ska äta ordentligt på skoltid, så slipper ni stå för den RIKTIGA maten. Hur många har inte stannat på McDonalds en lördag? Texmex på fredagen,kanske? Pizza från Jamaica en söndag? Ärtsoppa på korv till torsdagens pannkakor? Naturligtvis saftar och syltar ni själva…….Vi bor i ett I-land, behöver jag säga mer?
I-lands sjukdomar ser annorlunda ut än U-lands sjukdomar. Med all respekt för att vi kan ÄTA mat i Sverige så kan man ändå titta på näringsinnehållet utan att få dåligt samvete tycker jag – Roslagen. Undantagen gör heller inte regeln så ett sidospring då och då gör heller inte så stor skada…
Men dagligt intag av föda är ”bensinen till våra farkoster” Äter vi inte alls så dör vi, vad är det då som bygger upp våra kroppar…Jo det vi stoppar i dem. Bönderna är väldigt bra på vad som ger deras kor optimal hälsa, vi kan säkert lära ett och annat där, men framförallt förstå att kunskapen finns men våra prioriteter måste ändras. Diskussionen om smaken på cook´n chill är en annan sak, definitivt inte oviktig, men om vi börjar med näringsinnehållet så är vi på god väg.
Ett förtydligande om mina åsikter gällande skolmaten: Naturligtvis gäller det här även maten på våra äldreboenden och andra kommunala instanser som förskolor och dylikt.
Ja begriper inte vad de fyra cheferna fått fram kostnaden 100 milj kronor. De verkar som att man vill skrämmas. Man kommer ju inte upp till denna summa ens om man slår ihop konsultutredningens alla alternativ. Till sist så förstår jag inte behovet utav denna sammanfattande synpunkten från tjänstemännen. Det finns ju en kostutredning som innehåller faktauppgifter och de räcker. Kunsultfirman DD som gjort utredningen har ju faktakunskap och det var väl de man sökte efter och varför man anlitade dom.
Jag vill självklart också att det som äts i kommunens regi skall vara närproducerat, hemlagat och innehålla alla goda byggstenar som våra kroppar behöver. Men jag tror det är en utopi. Vi måste nog tyvärr titta på vad som äts generellt i hemmen. Barnen för chips, godis och läsk i folkhemmen som aldrig förr, och dessutom ingen rörelseaktivitet. Därför undrar jag varför man fokuserar så mycket på det som göder våra kroppar? All kritik hamnar på skolmaten, varför? Rannsaka er själva, tack.
Det här handlar ju om medvetenhet i alla former, även ute i stugorna.En viktig fråga att lyfta då medvetenhet på kommunal nivå även kan bidra till större medvetenhet i hemmen. Jag tycker så klart vi har ett eget ansvar att ”utbilda” oss , men det går inte att kontrollera eller kräva av folk i allmänhet. Man kan däremot inspirera, motivera och informera och göra nytta med politiska resurser och därigenom visa vägen. Att rannsaka sig själv är ett bra råd, och ställa frågor…och inte gå på livsmedelsjättarnas försök att styra våra matvanor..
Det ÄR ju valfritt, och min åsikt är ju att både kropp och själ behöver sitt…och vi kan hålla oss ifrån fanatiska vägar och ÄNDÅ lyfta kvaliteten och kunskapsnivån i den här kommunen betydligt!!