Kosten ser ut att bli en av deviktigaste frågorna inför nästa års kommunalval. Än har partierna inte visat sina kort men man kan nog räkna med att debatten blir hård.
I kostutredningen som gjordes av ett konssultföretag och som presenterades i höstas har man utrett kostnaderna för olika tillagningsmetoder. Det visar att det system som nu används är det bästa rent ekonomiskt.
Det handlar i detta fall om kyld mat, eller cookchill. Maten, sammanlagt 2 924 luncher, tillagas vid centralköket i Skillingaryd och slutbereds sedan vid 25 mottagningskök så nära serveringen som möjligt. Detta system kostar 20,4 miljoner om året.
I ett alternativt förslag ställs samtliga 25 mottagningskök runt om i kommunen om till fullvärdiga tillagningskök. Metoden benämns CookServe och beräknas kosta 30 procent mer eller 26,7 miljoner. Fördelarna är närheten till kunderna, färre transporter och anpassningen av köken till lagstiftningen.
På minussidan finns framför allt ökade kostnader av olika slag.
Ett andra alternativ är tillagning på såväl Fågelforsskolans centralkök som Hjortsjöskolans kök. Fördelningen blir enligt kostutredarna 1 083 luncher respektive 1 841 luncher. Kostnad 22,2 miljoner. Fördelar här är viss minskning av transporterna och anpassningen av köket i Vaggeryd till lagstiftningen. Även här blir det dock ökade kostnader.