Det var en svensklektion från början, men svävade ut i både samhällskunskap och geografi. Med en riksdagsledamot i klassrummet tog eleverna i årskurs tre på Råslättsskolan i Jönköping chansen att släppa loss sin nyfikenhet. Riksdagsman Thomas Strand (S) från Vaggeryd fick massor med finurliga frågor.
Hur känns det att bestämma? Går det att hålla reda på alla beslut? Är det märkvärdigt att vara politiker? Och hur blir man det egentligen? Lärarna Åsa Sjöstrands och Rose-Marie Lingvalls elever i 3A respektive 3B på Råslättsskolan hade en uppsjö med frågor till socialdemokratiske riksdagsledamoten Thomas Strand när han följde klassernas arbete under en vanlig skoldag.
Thomas svarade efter bästa förmåga. Bland annat avdramatiserade han sin roll.
– Nej, förklarade han, det är inte speciellt märkvärdigt att vara politiker. Det är däremot ett kul, hedrande och ansvarsfullt jobb.
– I mångt och mycket är det som att gå i skolan. Man lär sig saker hela tiden, framhöll han.
Heldagen i Råslättsskolan gav ny lärdom. Vaggerydsbon träffade fler än tredjeklassarna. Han spenderade förmiddagen hos en förstaklass och fick möjlighet att möta lärarkollegiet och rektor Ulrika Kragner.
– Det är jättenyttigt att följa en vanlig skoldag. Jag tycker det är oerhört viktigt att komma ut och lyssna hur tongångarna går ute i skolorna. Det finns väldigt mycket att diskutera. Jag vill gärna höra vad man har för åsikter och vad man tycker om svensk skolpolitik.
Gästspelet i Råslättsskolan var Thomas andra skolbesök på kort tid. Han och landets övriga socialdemokratiska riksdagsledamöter har de senaste veckorna varit ute i en rad grundskolor, från Gällivare i norr till Skivarp i söder, och deltagit praktiskt i det vardagliga skolarbetet. Syftet har varit att få en rejäl inblick i verksamheten och bättre kännedom om vad elever, lärare och rektorer tycker om dagens skola och vad man vill ändra på.
Flera åsikter återkommer hela tiden.
– När det gäller lärarnas situation är det framför allt den orimligt stora administrativa bördan som går igen. Det är så mycket som ska dokumenteras idag. Lärarna tycker att pappersarbetet blivit så omfattande att undervisningen blir lidande, konstaterade Thomas.
Socialdemokraterna har begärt en extrainsatt debatt i riksdagen om skolan. Rapporterna om sjunkande skolresultat har gjort oron stor. Socialdemokraterna vill se en överenskommelse över partigränserna om de stora dragen i skolpolitiken för att få en positiv utveckling.
Thomas Strand:
– All forskning visar att det allra viktigaste är mötet mellan lärare och elev. Det måste stå i centrum. Självklart hjälper det till med mer resurser, men det är inte enda lösningen. Det handlar också om att erbjuda lärarna bra utbildning, att ge dem möjlighet till kompetensutveckling och rimliga arbetsvillkor.
Riksdagsledamot Tomas Strand (S) upplevde en givande heldag på Råslättsskolan. Thomas följde flera av skolans lågstadieklasser under några lektioner. Foto: Per Gustafsson