Länsstyrelsen i Jönköpings län planerar att bränna skogsmark på fem öar i naturreservatet Lyngemadssjön. Bränningen är en del i den planerade skötseln av reservatet och syftet är att hålla tillbaka granar i området, samt att skapa bra miljöer för spirande lövträd och sällsynta insekter.
Bränningen vid Lyngemadssjön kommer att göras så snart marken är torr nog och vindförhållandena är säkra, men tidigast den 27 maj. Bränningen förväntas bli klar på en dag, men det kan ta några dagar innan allt är helt släckt. Naturvårdsbränning görs alltid då väderförhållandena är gynnsamma och säkra. Det ska vara torrt i markerna och det ska blåsa lagom mycket i rätt riktning.
– Säkerheten är naturligtvis extremt viktig. Bränningen sker alltid under kontrollerade former och efter samråd med räddningstjänsten. Innan vi tänder finns alltid brandsläckningsutrustning utplacerad. Vid en naturvårdsbränning eftersträvar man en lugn eldfront som rör sig sakta längs marken och som inte slår upp i trädkronorna, säger Johan Rova som är reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Jönköpings län
Naturreservatet Lyngemadssjön ligger på gränsen mellan Vaggeryds och Jönköpings kommuner, strax norr om Hok. Reservatet bildades 2007 för att bevara gamla tallskogar och de arter som är knutna till dessa.
Både tallen och många av de svampar och insekter som lever i gamla tallskogar är beroende av att det brinner i skogen med 20-50 års mellanrum. Men nu är det länge sedan det brann i skogarna vid Lyngemadssjön.
– De senaste 250 åren har de brandgynnade arterna fått allt svårare att överleva och många av dem befinner sig på randen till utrotning. En av de viktigaste naturvårdsåtgärderna som vi kan göra i tallskogar är därför att genomföra kontrollerade bränningar, berättar Johan Rova som planerat naturvårdsbränningen tillsammans med kollegan Pål Mernelius.
– Röken kan komma att synas och kännas av över stora områden. Allmänheten kommer att förvarnas via lokalradio och anslag i området på morgonen innan branden startas, avslutar Johan Rova.
Så här ser det ut vid Lyngemadssjön där öar nu ska brännas.