Valrörelsens första politiska debatt i kommun var förlagd till Bäckalyckan i Vaggeryd. På agendan stod drogpolitik och ungdomsfrågor.
Slutintrycket måste bli att det blev en bra och konstruktiv diskussion trots att tonfallet debattörerna emellan blev lägre än i en vanlig politisk kraftmätning.
Alice Åström (V), Carina Ödebrink (S), Per-Olof Toftgård ©, Atcha ”Salle” Adinda (FP), Stefan Ottosson (KD) och Allan Ragnarsson (M) hade tagit plats på scenen när IOGT/NTO:s vice förbundsordförande Kjell-Ove Oscarsson inledde med att teckna en bild av det alkoholpoltiska läget i landet.
Därefter fick var och en av debattörerna ge sin syn på vad som ska göras i ungdoms- och alkoholfrågor om de får bestämma. Av de löften som utställdes i inledningsrundan står det klart att ungdomarna blir de stora vinnarna i kommunvalet:
De två ungdomsgårdarna kommer att få bättre lokaler och flytta upp på markplanet. Dessutom ska ytterligare en (eller två som (S) vill), fältassistenter att anställas. Ungdomsrådet får nytt liv och vidare kommer föreningsstödet att stärkas. Inte illa..
Det finns också en samsyn mellan socialdemokrater och kristdemokrater om att en familjecentral ska skapas i Skillingaryd.
När det gäller föreningsstöd och alkohol ville ”Salle” Adinda prioritera ökat stöd till idrotten.
– Idrottsungdomar dricker inte lika mycket och börjar senare med alkoholen, som han formulerade sig.
Allan Ragnarsson (M) vill stärka stödet till Länkarna. Även på den punkten trycks det finns en majoritet för förbättringar.
Det finns en klar samsyn mellan (S) och (V) om att bevara Systembolaget och att höja alkoholskatterna. Man är dessutom emot gårdsförsäljningen av vin eftersom det riskerar att urholka monopolet.
Stefan Ottosson (KD) pekade på de svenska bilar som han sett i Puttgardens hamn, fullkomligt nedlastade med alkoholdrycker.
– Jag vill ha tillbaka våra gamla låga införselkvoter. Det är heller inte säkert att gårdsförsäljningen blir verklighet, lagförslaget är skjutet på framtiden.
Åtskilligt i debatten handlade om de vuxnas roll. Per-Olof Toftgård slog med utgångspunkt från sina erfarenheter med Tofterydsrevyn ett slag för miljöer där barn, ungdom och vuxna möts.
– Det ger en helt annan gränsöverskridande kontakt mellan de olika generationer som jag tror är oerhört värdefull.
Han lyfte också fram de goda möjligheterna att få loss Leader-pengar till sådana projekt.
Det finns en samsyn om att vuxenvandringana nattetid är bra. Men Carina Ödebrink varnade för att lägga för mycket arbete på idrottsföreningarna.
– Av egen erfarenhet vet jag att idrottsföreningarna har fullt upp med att få ekonomin att gå ihop.
Alice Åström (V) tackade för alla löften som givits, och bifogade en förhoppning om att dessa frågor också måste dryftas mellan valen. Det skulle yttra sig ett ökat engagemang i vardagslivet och ett stopp för mentaliteten ”håll tyst, lägg dig inte i vad andra gör”.
– Den striden måste tas varje dag , vi måste kämpa mot alkoholskadorna i vardagslivet. Det finns arbetsplatser i Vaggeryd där det regelbundet cirkulerar inköpslistor för alkoholdrycker.
Debattledarna Kjell-Ove Oscarsson och Roland Emanuelsson flankerar debattörerna. Fr.v.Atcha ”Salle” Adinda (FP), Carina Ödebrink (S), Alice Åström (V), Per-Olof Toftgård C), Stefan Ottosson (KD) och Allan Ragnarsson (M).
Måste bara kommentera Kåres referat.
Allan Ragnarsson sa mycket riktigt att han gärna ville stärka stödet till Länkarna. Jag vet dock inte hur mycket samsyn det finns kring det bland de borgerliga partierna. De har nämligen sänkt länkarnas lokalbidrag med 30% för 2010. Något som jag påpekade i debatten.
Socialnämnden hanterar normalt sett inte bidrag till föreningar (det gör kultur – fritid) men har trots det stöttat länkarna med 30 000 kr per år. I år har man valt att ge 20 000 kr till länkarna och 10 000 kr till kvinnojouren. Totala bidragssumman har alltså inte ändrats däremot har man valt att även stötta en annan mycket viktig verksamhet.