I dagarna har kommunstyrelsen i Vaggeryds kommun fått ett brev från en orolig mamma bosatt i Vaggeryd.
Brevet lyder så här:
”Jag har två barn som går på Hjortsjöskolan. Jag vill med detta mail dela med mig av en händelse som är helt oacceptabel och som inte borde kunna hända. För några månader sedan kom min dotter hem från skolan och berättade att det varit mögel i skolmaten. Denna dag serverades pasta med pastasås. Barnen hade påpekat för personalen att det var mögel i maten. Personalen pratade med varandra och en av personalen säger då att de får skrapa bort möglet, för om de slänger det så räcker det inte åt alla!
Hur kan detta hända?? Jo, det kan hända eftersom maten inte är dagsfärsk! Enl uppgift levereras maten till skolor flera dagar innan det är tänkt att den ska ätas. Kan man anta att den inte kylts enl gällande regler eller att kylkedjan har brustit på vägen? Ett vedertaget faktum är dessutom att näringshalten i maten sjunker vid förvaring, vilket är ytterliggare en anledning till att maten bör lagas och serveras samma dag. Åtminstone de flesta dagar i veckan och det mesta som barnen får på sin tallrik.
En fråga jag vill ha svar på är: Från vilka företag köps dessa halvfabrikat varor in?
En förutsättning för kunskapsinhämtning är att barnen får i sig näring under dagen, det är en av anledningarna att vi har fri skollunch i Sverige. En förutsättning är då att maten är av sådan kvalité att den är ätbar.
Det är ingen kostnadsbesparing att köpa in, i vissa fall, oätlig mat, som barnen inte äter som i slutändan kastas bort. Det är en besparing att ge våra barn och ungdomar god mat som dom blir mätta av och genererar god kunskapsinhämtning, en lugnare skolmiljö och mindre kastade livsmedel. Det är det vi tjänar på i vårt samhälle idag”.
Min erfarenhet från mina barn är att de med god aptit ätit den mat som serveras, cook and chill är en hanteringsmetod, inte ett ondsint sätt att snåla. Ett mycket effektivt sätt att få närlagad mat till 1000-tals till en rimlig kostnad.
Det stora problemet är att föräldrar snålar in på sitt eget ansvar att näringsförsörja barnen under den tid barnen inte är i skolan. Skolåret är 180 dagar á 8 timmar, det är för denna tid skollunchen ska täcka. Tyvärr vill många föräldrar av bekvämlighetsskäl slippa laga mat hemma efter skoldagens slut och vill då kunna njuta förmånen av att servera hel- och halvfabrikat eller hämtmat.
Börja jaga den dåliga maten i hemmet först, i hemmet finns varken livsmedelstillsyn, utbildningskrav, näringsförsörjningsplan eller liknande, där finns mest folk som gör uppror för att skolan inte vill ta över föräldrarnas ansvar.
Skärp er!!
Mats
Mögel i maten kan väl ändå inte försvaras med föräldrars dåliga matvanor.
Själv brukar jag ge mitt barn ett varmt lagat mål när skolan det räcker inte med det dom får i skolan efter det brukar jag ge ett mål kvällsmat. Maten i skolan är ju inte den bästa men det är ju viktigast vad dom får hemma just därför ger jag mitt barn rejäl husmanskost. Jag kommer ihåg att när jag gick i skolan då var det rejäl husmanskost lagat från grunden. Den mat som är idag tror jag framkalla framtida sjukdomar som tex missbruk diabetes sen tror jag oxå att den heller inte är bra för barn med adhd. Detta är en teori jag har om maten och kvaliten. Se barnen dom är ju i taken och klättrar svårt att varva net. Maten är en väldigt viktig del för att alla ska må brra . På en mätt mage sitter ett glatt huvud
Ska bara upplysa att den så kallade hemlagade maten som serverades i skolan på 70-80 talet, inte var mer hemlagad än nu. Den maten som serverades då lagades på morgonen o fick stå alldeles för länge ur näringssynpunkt o även färdiga produkter fanns redan då. Allt var inte bättre förr..
Före detta elev på Hjortsjöskolan..
VI har ALLDRIG serverat möglig mat och inte heller uppmanat några elever att skrapa bort mögel.
Vi kommer inte att kommentera denna skrivelse något mer,
men vi kände att vi måste försvara oss när vi blir oskyldigt anklagade.
MVH Kökspersonalen Hjortsjöskolan
när mina barn varit på förskola & skolan är de vrålhungriga när de kommer hem. de äter ett mellanmål sedan lagad mat o ändå på kvällen är de fortfarande hungriga o äter kvällsmat. i motsats till de dagar de är lediga så äter de inte alls lika många mål. dessutom är de ofta dåliga i magen o fiser så det knappt går att vara i samma rum. i skolan/förskolan är det väldigt högt tempo o då fodras det näringsrik mat!!!!!!
Lyssnar vi kanske mest på det vi vill höra? Barn är kräsna och ratar mat efter grupptryck. Mina barn är oftast nöjda med dagis- och skolmaten, självklart gillar de inte allt men så är det hemma också! Mycket våra barn säger och klagar på är nog vuxnas upprepningar. Och ang. mögel mm: barn ser det de vill se och kan hitta allt möjligt äckligt i maten när fantasin sätter fart! Är det något vi i kommunen ska slåss för så är det att barn och gamla inte ska behöva äta samma mat eftersom matkulturen är olika åldersmässigt.
Typiskt att mamman alltid tror på det barnet säger/berättar. Hon borde fundera mer än en gång innan hon skriver. Varför inte besöka ansvarig personal tillsammans med dottern och höra båda versionerna?
Det är ett allvarligt påhopp på personalen som jobbar med maten. Förstår att de inte vill kommentera den anonyma mamman.
Har bekanta som tycker att maten är helt OK och att personalen är trevlig på skolan.
Svar till ”mamma”
”när mina barn varit på förskola & skolan är de vrålhungriga när de kommer hem. de äter ett mellanmål sedan lagad mat o ändå på kvällen är de fortfarande hungriga o äter kvällsmat.”
Det betyder ju alltså att de inte blir tillräckligt mätta av din lagade middag hemma heller, eftersom dom fortfarande är hungriga senare? Eller?
Sån oerhört onödig pajkastning!
Mattanterna gör sitt jobb! Vill ni ha förändring så gå upp till politisk nivå. Jag tror inte ett ögonblick på att det serverats mögel i maten.