I går kom tingsrättens dom som friar den lärare från kommunen som stått åtalad för misshandel av en elev. Nu har vi fått en kommentar från kommunens personalchef Åsa Öhrn
– Tingsrättens domslut att åtalet mot läraren ogillas görs utifrån brottsbalken och bedömning av de bevis som framlagts. Det är eleven som är målsägande i målet. Det är upp till målsäganden och åklagaren att besluta om att överklaga domslutet.
– Den fackliga organisationen, Lärarnas Riksförbund, har möjlighet att driva ärendet till en central förhandling och eventuellt vidare till Arbetsdomstolen för att pröva ärendet utifrån den arbetsrättsliga lagstiftningen. I det fallet är Vaggeryds kommun motpart, förklarar personalchefen.
Åsa Öhrn säger att domen inte förändrar frågan om att man sa upp den aktuella läraren utan man kommer att driva frågan vidare vid förhandling med Lärarnas Riksförbund.
Från skolledningen och personalledning står man alltså fast: det var rätt att säga upp läraren och man ser ingen anledning att dra tillbaka uppsägningen.
Jag vet i alla fall en som kommer att rösta blankt i nästa kommunval för var är politikerna i denna fråga?
Personalledning/skolledningen tar tydligen inte åt sig av kritiken… varför lyssna på vad Tingsrätten tycker/anser. Ledningen tycks köra sitt eget race. Personalpolitiken är under all kritik.
DET HÄR KOMMER ATT BLI DYRT FÖR OSS SKATTEBETALARE.
NI FATTAR INTE VAD NI STÄLLER TILL MED
HOPPAS ATT ORDFÖRANDEN I BUN TAR SITT ANSVAR ELLER NÅGON ANNAN POLITIKER
Vaggeryds Kommun erkänner aldrig att dom gör fel, oavsett vilken situation det gäller. Även om AD skulle döma Kommunen så skulle dom ändå inte ta åt sig utan anse sig stå över dom också.
Otroligt slutsats. Vem tar hand om läraren? Varför inte invänta dom mm innan man tog beslut om avsked? Känns som kommun måste avskeda fler personer som jobbar i kommunen…. Tack för ordet!
Osedvanligt klantigt att avskeda läraren direkt när ärendet inte är utrett. I dagens samhälle är jag inte förvånad att nödvärn krävs i skolan ibland. Har dock inte läst domen men utgår från att läraren friats utan efterspel från myndigheterna.
Nedan kan man se var det kan komma att kosta.
39 § Om en arbetsgivare vägrar att rätta sig efter en dom, varigenom en domstol har ogiltigförklarat en uppsägning eller ett avskedande eller har förklarat att en tidsbegränsad anställning skall gälla tills vidare, skall anställningsförhållandet anses som upplöst. Arbetsgivaren skall för sin vägran betala skadestånd till arbetstagaren enligt följande bestämmelser.
Skadeståndet beräknas med utgångspunkt i arbetstagarens sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren när anställningsförhållandet upplöses och bestäms till ett belopp motsvarande
16 månadslöner vid mindre än fem års anställningstid,
24 månadslöner vid minst fem men mindre än tio års anställningstid,
32 månadslöner vid minst tio års anställningstid.
Skadeståndet får dock inte bestämmas så att beloppet beräknas efter flera månadslöner än som motsvarar antalet påbörjade anställningsmånader hos arbetsgivaren. Har arbetstagaren varit anställd mindre än sex månader, skall beloppet likväl motsvara sex månadslöner. Lag (2007:389).
Jag tolkar det som att kommunens princip är nolltolerans när det gäller vuxnas (lärare och annan personal) våld mot barn/elever. Oavsett vad rättsväsendet landar i för beslut så är jag som förälder oerhört tacksam för att krav/förväntningar är högre och skarpare på vuxna/anställda än mot barn/elever. Tror inte särskilt många egentligen skulle tycka det var okej om det var deras eget barn som fått sig en örfil. Oavsett vad barn/elever gör måste vuxna/anställda förhålla sig professionellt och lösa utmaningar utan handgemäng. Om det inte handlar om nödvärn.
När nu politiker och övriga ansvariga för uppsägningen av läraren fulständigt ignorerar i vad Svensk domstol dömmer
Hoppas jag att det ändå är så rakryggade att de skälva tar på sig att stå för eventuella skadestånd.
Det är val nästa år! Vaggaryds Kommun behöver kompetenta politiker som respekterar Svenskt rättsväsende.