Företagen i Jönköpings län ser mer positivt på framtiden nu än vad man gjorde i höstas. Trots det kommer arbetslösheten inte att minska förrän 2014. Sysselsättningen beräknas öka svagt, både 2013 och 2014.
I höstens (2012) enkätundersökning förväntade sig länets företag en sämre orderingång under resten av 2013 och ännu sämre under 2014. Arbetsmarknadsläget har hittills varit bättre än företagens bedömningar. Vårens undersökning visar en förbättring framförallt inom privata tjänster och industri. Även byggverksamhet förväntar sig en bättre orderingång under 2013–2014 än vad man trodde i höstas.
– Vi ser nu positiva trender när det gäller konjunkturen. Däremot blir det på kort sikt fortsatt tufft på arbetsmarknaden med hög arbetslöshet, säger Claes Svahnström, arbetsförmedlingschef i Jönköping.
Arbetsförmedlingens bedömning är att antalet sysselsatta i länet kommer att öka med 500 personer under 2013 och med ytterligare 1.800 personer under 2014. Det är de privata tjänsterna, industrin och byggnadsverksamheten som förväntas få en ökad sysselsättning till slutet av 2013. Den offentliga sektorn kommer att minska något.
Trots positiva marknadsbedömningar bland länets arbetsgivare kommer det inte att påverka arbetslöshetens siffror märkbart. Till sista kvartalet 2013 beräknas arbetslösheten att vara 13.700, vilket motsvarar en ökning med 12 procent på ett år. Först under 2014 kommer antalet personer utan arbete att sjunka. I slutet av 2014 förväntas 13 100 personer att vara öppet arbetslösa, vilket innebär en minskning med 4,4 procent.
Konkurrensen på arbetsmarknaden förväntas vara fortsatt hård. Det innebär allt högre krav på de arbetssökande. Det är ett stort antal arbetslösa som har långa tider i arbetslöshet. Av de inskrivna arbetslösa på länets arbetsförmedlingar har närmare var tredje person varit arbetslös i mer än tre år under de senaste tio åren.
Personer utan arbete med högst förgymnasial utbildning, funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, äldre 55–64 år och utrikes födda har svårare än andra grupper att etablera sig på arbetsmarknaden. Dessa så kallade utsatta grupper utgör nu en klar majoritet av de arbetssökande.